Deel dit artikel
-

Financiële crisis slaat gat in mediabestedingen 2009

Bedrijven en instellingen geven in 2009 niet meer, maar fors minder uit aan reclame. ZenithOptimedia stelt zijn cijfers grondig bij als gevolg van onverwacht hard toeslaande economische crises wereldwijd. Alleen internet wint.

De mediabestedingen in 2009 vertonen wereldwijd niet de in oktober voorspelde groei van 4 procent, maar een daling van 0,2 procent. Dat is een grote, onverwachte bijstelling van dit cijfer ten opzichte van twee maanden geleden.

ZenithOptimedia verzorgt in tal van landen de inkoop van mediaruimte voor grote en middelgrote adverteerders. Het heeft derhalve goed zicht op welke bedrijven en sectoren waarom via welke media reclame inplannen. Zenith is onderdeel van het Franse, beursgenoteerde Publicis Groupe (koers).

De media-inkoper maakte gisteren cijfers bekend waaruit de verwachting klinkt dat er in 2009 voor 490,5 miljard dollar aan reclameruimte zal worden ingekocht. Dat is minder dan twee maanden geleden voorspeld.

De daling in bestedingen treft Amerika en Europa het hardst. Bovendien blijkt dat niet alle media even hard worden geraakt door de snelle economische teruggang.

ZenithOptimedia stelde zijn verwachtingen voor de VS bij van 0,9 procent stijging naar 5,7 procent daling. Voor Europa sloeg het cijfer om van 2,6 groei in bestedingen naar een daling van 1 procent.

Het medium internet lijkt als enige te profiteren van de herziening van mediabestedingen. De exacte reden daarvoor is niet bekend. De Publicis-dochter voorziet een groei van internetuitgaven va 17,7 procent voor 2009.

Een kleine club adverteerders speelt slim in op de economische teruggang. Ze zien de vraag naar mediaruimte dalen. Daardoor daalt ook de prijs. Bedrijven uit de hoek van de zogeheten fast-moving consumer goods (huishoudelijke artikelen) adverteren daarom juist meer. De verwachting is dat wereldwijd de uitgaven aan tv-reclame met 0,5 procent stijgen.

Adverteerders hebben komend jaar minder interesse voor radio en print.

Foto: zenobia_joy (cc)

Deel dit bericht

7 Reacties

Jordi van Herk - Marqit

Dat de advertentie markt terugloopt heeft niet alleen te maken met de economische crisis. De teruglopende vraag naar deze "ouderwetse" manier van marketing is al een lange tijd aan de gang. Meer en meer organisaties trekken zich terug uit de advertentiemarkt omdat de ROI op deze investeringen nauwelijks is aan te tonen. Via internet is de ROI op uw marketinginvestering een stuk concreter te maken en is dit ook bereikbaar voor organisaties met kleinere budgetten. Dat door de huidige economische crisis de budgetten onder druk staan zorgt ervoor dat deze ontwikkelingen zich versneld voortzet. Voor gerichte campagnes op de doelgroep is search engine positioning of Adwords een interessant alternatief om bezoekers naar een eigen website te trekken. Wanneer men echter in contact wil komen met de directe doelgroep dan is online leadgeneratie een opkomend alternatief. U kunt dit op uw eigen website doorvoeren door specifieke informatie achter een login te plaatsten, of extern beleggen waar uw in veel gevallen voor een vaste investering een online campagne kunt af nemen met ook een vast eindresultaat (lees: aantal leads). Zo?n campagne is vaak gebaseerd op het aanbieden van whitepapers, business cases video?s of podcasts over gerichte onderwerpen. Degene die deze informatie zal downloaden heeft op dat specifieke moment ook een concrete informatiebehoefte. Het vragen naar de contactgegevens is weliswaar een drempel maar dit maakt de lead dan ook wel waardevoller.  In mijn ogen zal de verschuiving naar online zich dan ook zeker voortzetten, crisis of niet.

Matthijs van den Broek

Ziet, dat Adformatie een andere kop heeft: 'ZenithOptimedia: ?Geen krimp in netto mediabestedingen?'  http://www.adformatie.nl/nieuws/bericht/zenithoptimedia-geen-krimp-in-netto-mediabestedingen/  Zelfde cijfers, zelfde interpretatie?

Erwin Boogert - Emerce

De tekst, het verhaal onder de kop, geeft antwoord op die vraag. Kort: groeivoorspelling binnen 2 maanden geschrapt en omgezet naar krimp. Dat is zacht gezegd opvallend en illustratief voor de snelle veranderingen in de markt.

Marc Tomassen - Amercom

Gaan adverteerders in deze tijden (wellicht met een nieuwe generatie markteers die binnen de reorganisaties boven komen) inzien dat meetbaarheid en kosteneffectiviteit in online promotie veel beter zijn dan in de kanalen waar tot voor kort het over grote deel van het budget naar toe ging?

Marc Tomassen - Amercom

Gaan adverteerders in deze tijden (wellicht met een nieuwe generatie markteers die binnen de reorganisaties boven komen) inzien dat meetbaarheid en kosteneffectiviteit in online promotie veel beter zijn dan in de kanalen waar tot voor kort het over grote deel van het budget naar toe ging?

Theo van Stegeren

Deze ontwikkeling doet me aan een voorspelling van Doc Searls denken, zie dit artikel uit begin 2008: http://www.denieuwereporter.nl/?p=1399

Gijs

Ik vind het niet verwonderlijk dat het gebruik van internetmarketing de komende jaren zal stijgen, ondanks de kredietcrisis. Dit vanwege het feit dat het rendement uit internetmarketing vele malen hoger is dan offline media. Met minder kosten kan hetzelfde of een hoger resultaat bereikt worden. Bovendien is het medium internet goed meetbaar, waardoor gemakkelijk en snel de Return on Investment (ROI) bepaald kan worden. De verschuiving van offline naar online zal nog wel een aantal jaren doorzetten, tot daarin een goede balans is gevonden. Doelgerichte inzet van zowel Online als Offline marketing.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond