Deel dit artikel
-

Financiële herstructurering bij Nedstat

Nedstat heeft zijn eigen vermogen met 1,9 miljoen euro uitgebreid door een aandelenuitgifte en herstructurering van leningen. Het bedrijf verwacht nog het lopende halfjaar cashflow positief te worden.

De aandelenuitgifte heeft in drie stappen plaatsgevonden. De bestaande aandeelhouders, directie en commissarissen hebben nieuwe aandelen geplaatst met een gezamenlijke waarde van één miljoen euro. Daarnaast is de bestaande brugfinanciering van Orange Funds NV, één van de aandeelhouders, omgezet in een converteerbare lening van 4,5 miljoen euro. Deze loopt eind 2003 af. Een deel van de lening (0,8 miljoen euro) is direct omgezet in aandelen, de rest zal naar verwachting eind 2002 volgen. Orange Fund behoudt na de aanpassingen een aandeel van vijfentwintig procent in de onderneming. Het derde deel van de emissie tenslotte bestaat uit leningen van twee andere aandeelhouders, die zijn omgezet in aandelen met een waarde van 90.000 euro.

Naast de aandelenuitgifte en herstructurering is er sprake van verschuivingen binnen het hogere management. De huidige twee directeuren, Michael Kinsbergen en Michiel Berger, krijgen er twee collega's bij. Het zijn Pieter Landman en Gertjan Beijer, beiden al langer werkzaam bij Nedstat. Zij nemen als aandeelhouder en optiehouder deel in de onderneming. Na uitoefening van de opties zal het belang van de directie meer dan vijfentwintig procent zijn.

Nedstat levert software en diensten op het gebied van websitetracking. Het bedrijf is in 1996 opgericht en is actief in vijf landen. Volgens directeur Kinsbergen biedt de kapitaaluitbreiding ruimte voor verdere Europese expansie. "Sinds de sluiting van ons kantoor in New York hebben we onze strategie aangepast. Onze grootste concurrenten zijn actief in de VS, maar wij zijn beter op de Europese markt." De omzet zou vorig jaar met zeventig procent zijn gegroeid. Het grootste deel daarvan werd in het buitenland gegenereerd. In november opende Nedstat een kantoor in Antwerpen. Het was het vierde kantoor in Europa, naast Frankfurt, Parijs en Londen.

Met de financiële herstructurering is het eigen vermogen van Nedstat met 1,9 miljoen euro uitgebreid. Afgezien van de converteerbare lening staan er geen leningen meer open. Met de verwachting dat de onderneming nog het lopende halfjaar cashflow positief zal worden, spreekt CEO Kinsbergen van een gezonde financiële situatie. "Ik kan, in tegenstelling tot sommige andere bedrijven, met zekerheid voorspellen dat wij binnen het halve jaar casflow positief zijn", zegt hij. "Het vernieuwingspercentage van onze licenties ligt boven de tachtig procent. Dan heb je al een behoorlijke voorspellingsbasis voor je omzetkansen."

Deel dit bericht

5 Reacties

simon

Wat een mooi verhaal zonder inhoud! Eind 2002 of eerder gaat dus de stekker uit Nedstat. Helaas, was een mooi product. The second shake out has started…

AJ

bovenstaande reactie begrijp ik niet?! volgens mij heeft nedstat idd een aardig product (ik gebruik het zowel zakelijk als privé), dus zie ik niet zo waarom ze ten onder zouden moeten gaan…?

Jacco

Ik denk dat Simon uit dit artikel opmaakt dat Nedstat nog net genoeg geld heeft om het tot eind 2002 uit te houden. Dit is volgens mij niet zo. Ik gebruik hun producten zelf niet (te beperkt en veel te duur), maar ze zijn wel markleider (dankzij hun gratis tellertjes), dus ze zullen nog fiks groeien. We zullen zien. Wel weer een goede poging om in de media te komen, dit artikel.

mark

misschien dat de tijd is gekomen dat Nedstat met de billen bloot gaat en echt vertelt hoe de vlag hangt, want vertellen is een, doen is twee, maar met waarmaken verdien je je geld. Ik ben nog bij ze op kantoor geweest in New York. Daar zat toendertijd een stoot van een meid die een heel interessant netwerk van contacten had. Dat is dus allemaal fout gegaan? Trouwens is Hans Veldhuizen nu helemaal uit de picture, want nergens staat nog iets over zijn aandeel anders dan dat hij ooit benoemd is tot een Raad van commissarissen. Met betreking tot de tweede shake out: intenet is gewoon verworden tot wat voor het ideaal is: een informatie- en communciatiemedium met een paar parijen die er iets aan verdienen. Nederland alleen is te klein voor een grootse winstgevende internetindustrie. Mensen gaan nog steeds graag in de rij staan op zaterdagmiddag en dan lopen ze met het plastic tasje dusdanig rond dat het de mensen niet ontgaat en de buren al helemaal niet. Eignelijk is de enige tak van het internet dat geld kan verdienen e-mail. Dat is een perfecte manier om door het oerwoud van aanbieders en direct snail marketing direct terecht te komen bij wie je iets wilt communiceren c.q. onder de aandacht te brengen. Je zult ook zien dat e-mail een geduchte concurrent wordt van de webadvertentie-inkomsten. immers alle marketing managers worden afgerekend op performance en met e-mail kun je dat heel goed meten. Alleen nu jammer dat Nedstat daar nu net niet de metertjes voor levert. Goede e-mail machines hebben die zelf ingebouwd. Kijk in dat geval maar eens naar Mypoints.com en happypoint.com: die halen uit een mail naar een ontvanger een gigantische hoeveelheid informatie die de marketing manager kan toepassen in zijn crm. Dat lukt je nooit met een website.

Frans Mellaart

Mark: Een nedstat teller kan je prima in een e-mail zetten hoor, heb ik zelf wel eens geprobeerd. Ik wist toen precies wanneer het mailtje geopend en of die windows gebruikt en dergelijke. Probeer zelf maar eens! Lijkt me sterk dat het mis gaat met Nedstat, ik zie bij heel veel bedrijven de commercieele onzichtbare nedstat tellers in hun pagina staan. Van kleine bedrijven tot multinationals. Het grappige is dat zelfs overheidsinstellingen een verborgen gratis teller hebben staan en als die ook nog over zouden gaan naar een betaalde teller hebben ze helemaal dikke winst.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond