Deel dit artikel
-

Fonq verrast met Kickstarterprojecten

Het online warenhuis Fonq steunt selectief projecten van Kickstarter.com zodat zijn publiek verrassende en unieke items kunnen kopen of weggeven.

Eind deze week hoopt Fonqdirecteur Patrick Kerssemakers de eerste zending Scanboxen binnen te krijgen. Dat zijn kartonnen doosjes die een mobiele telefoon omtoveren in een onmisbaar maatje bij presentaties of om items te scannen.

Scanbox is geen product dat bij de miljoenen wordt geproduceerd. Een paar maanden geleden bestond het zelfs nog niet. En juist dat soort producten wil Kerssemakers wat vaker in zijn assortiment opnemen. Hij wil meer verrassende items en artikelen cadeau te doen in zijn assortiment. Kickstarter biedt de inspiratie daartoe.

Kickstarter.com is een site waar mensen met ideeën hun concepten kunnen uitleggen en bijpassende financiering kunnen zoeken. Belangstellenden kunnen wat geld in het digitale potje stoppen en als een bepaalde ondergrens aan financiering binnen is, gaat de uitvinder over tot productie.

Kerssemakers: “Als er iets leuks tussen staat, investeer ik in dat idee.” Hoe meer iemand op Kickstarter investeert in een product, hoe meer items hij kan afnemen zodra het product op de markt komt.

De makers van Scanbox hadden 12.500 dollar nodig, maar kregen 184.499 dollar toegezegd. Ook van Fonq. De directeur van het bedrijf uit Utrecht is van plan dat vaker te gaan doen.

Het ligt voor de hand dat dit soort unieke producten ook in het magazine worden opgenomen, dat in een oplage van 150.000 gedrukte nummers verschijnt.

Kickstarter trok begin vorig jaar tien miljoen dollar aan van een groep bekende particuliere investeerders. Een van hen, Chris Sacca, vertelt hier onder welke voorwaarde dat gebeurde. De kapitaalkrachtige groep kon een aandeel in het bedrijf kopen, maar moest er op rekenen dat ze hun belangen in de eerstkomende decennia niet zouden kunnen verkopen. Dat zou tegen het idee ingaan, dat Kickstarter een bedrijf wordt met een erg lange horizon.

Fonq maakt deel uit van RFS Holland Holding, het moederbedrijf van Wehkamp en Create2Fit. RFS boekte over 2011 een omzet van 548 miljoen euro.

Deel dit bericht

4 Reacties

Jelmer

Jammer genoeg heeft Kickstarter op 20 september haar regels aangepast waardoor het niet langer is toegestaan direct een aantal producten te ‘kopen’.

“Offering multiple quantities of a reward is prohibited. Hardware and Product Design projects can only offer rewards in single quantities or a sensible set (some items only make sense as a pair or as a kit of several items, for instance). The development of new products can be especially complex for creators and offering multiple quantities feels premature, and can imply that products are shrink-wrapped and ready to ship.”
http://www.kickstarter.com/blog/kickstarter-is-not-a-store

van Deurzen

@Jelmer; Kickstarter is dus ook niet de store; Fonq is! En Fonq haalt succesvolle ideeën over!

Duckie

Klinkt als een goeie manier om snel falliet te gaan. Er zijn geen garanties dat een kickstarter product ook geleverd wordt, en volgens mij ben je als reseller van een niet bestaand product meer aansprakelijk dan de originele mensen die hun project kickstarter zelf zetten. Wat is het addertje?

Jelmer

@van Deurzen; wanneer je er voor kiest een project te steunen was het vroeger mogelijk om in ruil daarvoor 1 of meer keer het item te bestellen, afhankelijk van de hoogte van je steun. Vanaf nu mag je maximaal 1 keer het product bestellen via Kickstarter, dat betekend dus dat Fonq pas na de kickstarter periode een bestelling van meer items mag doen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond