Deel dit artikel
-

Fontys ontsluit Digital Twin Academy

Diverse internationale onderwijs- en industriepartners, waaronder de Fontys hogeschool, starten een Digital Twin Academy. Men organiseert er webinars voor onderwijsontwikkeling en kennissessies voor het bedrijfsleven.

Een en ander wordt als Euregio Maas-Rijn (EMR) project uitgevoerd, samen met onder meer de universiteiten van Luik, Leuven en Le Centre de Coopération Technique et Pédagogique. Drie lectoraten van Fontys Hogeschool ICT werken aan dit project samen met twee lectoraten van Fontys instituten Engineering en Transport & Logistiek (Fontys Venlo).

Digital twins kunnen een revolutie in de maakindustrie teweegbrengen. Ze maken het mogelijk efficiënter te produceren en beter onderhoud en service te bieden, maar ook om preventief te handelen. De techniek is er, maar onderzoek naar de toepassing in het werkveld is nog in volle gang.

Simulaties en VR-toepassingen worden al langer gebruikt voor het ontwerpen en onderhouden van systemen. Digital twins zijn daarin de volgende stap binnen de Smart Industry/Industrie 4.0. Niet alleen wordt er een digitale reproductie gemaakt; deze kan real-time via een link gekoppeld zijn aan het fysieke object. Wijzig je dus het fysieke object, dan verandert de twin mee.

Een digital twin kan helpen om problemen te voorspellen, nieuwe systemen te testen, maar is ook inzetbaar als een machine al in gebruik is. Een voorbeeld is een machineproducent in Nederland die zijn broodbakmachines in Istanbul levert. Bij dergelijke machines hoort ook ondersteuning. Dankzij een digital twin kan een operator van het bedrijf in Nederland beter zien als er problemen optreden in een van haar machines in Istanbul. Je kunt ook data gaan verzamelen en patronen hierin herkennen om zo slijtage van onderdelen te voorspellen, zodat je tijdig de juiste onderdelen kunt vervangen.

De mogelijkheid om op afstand ondersteuning te bieden kan interessant zijn voor zowel grote spelers als MKB-organisaties.

Veel bedrijven in de Brainport regio (Noord Brabant) zijn al bezig met digital twins. Er is een behoefte vanuit de machine-industrie aan een representatie die het bijvoorbeeld mogelijk maakt voor meerdere mensen om gelijktijdig aan een product te werken.

Fontys Hogeschool ICT werkt daaraan mee als onderzoekspartner binnen het internationale samenwerkingsverband Digital Twin Academy. Dit wordt als Euregio Maas-Rijn (EMR) project uitgevoerd Het doel is om kennis en toepassingen van digital twins te ontsluiten voor het midden en klein bedrijf (MKB).

Aan Fontys zijn verschillende test cases ontwikkeld:

Smart Industry Twin – een digital twin om mobiele en robotarmen te verbinden met een assemblagesysteem om bedrijven zo de mogelijkheden van smart industry te laten zien.

Digital City Twin – een digital twin (in de regio Eindhoven en Parkstad) om de biodiversiteit in stedelijke omgeving te verbeteren.

Robot4Care – met het Catharina ziekenhuis is al een simulatieomgeving ontwikkeld, die goed bruikbaar was als testomgeving voor ontwikkelaars tijdens de pandemie. De digital twin moet helpen in robot mens interactie.

Virtual Plant Twin – De toepassing van digital twins in de tuinbouw gaat helpen om plantgroei te monitoren en oogstmomenten te voorspellen.

De grootste test case is de Smart Industry Twin. Hiervoor is door Fontys Engineering een proefopstelling ontwikkeld, die samen met Fontys ICT tot een digital twin wordt uitgewerkt.

Het onderzoeksproject zal lopen tot augustus 2023. De case study uitvoering en onderwijsontwikkeling worden parallel aan elkaar uitgevoerd.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond