Deel dit artikel
-

Foto’s aan de media verkopen via Scoopt

Media maken steeds vaker gebruik van foto's of filmpjes die zijn gemaakt door omstanders. Het Schotse Scoopt werpt zich nu op als online makelaar voor de 'civic journalist'. Ziet Scoopt kans de foto te verkopen dan wordt de opbrengst in gelijke mate verdeeld.

Scoopt ging eerder deze maand van start via een ‘soft launch’. Daarna kwamen de aanslagen in Londen, waarbij beelden en foto’s die passagiers met hun cameratelefoon hadden gemaakt de hele wereld over ging. “Het leek ons niet netjes om daarop in te haken”, zegt Kyle MacRae, oprichter van Scoopt. Vandaar dat de officiële lancering werd uitgesteld tot eind deze week.

MacRae is zelf IT-journalist. In het verleden werkte hij voor onder meer de Daily Mirror en Computer Active. Daarna legde hij zich toe op het schrijven van IT-boeken. “Ik werkte aan een boek over de cameratelefoon en begon me te realiseren dat deze apparaten vroeg of laat nieuwswaardig materiaal zouden vastleggen.” MacRae zette met eigen geld Scoopt op, dat gevestigd is in Glasgow. Verder zijn er nog twee mensen bij het bedrijfje betrokken en werkt Scoopt ook met freelancers.

Het principe van Scoopt lijkt op dat van de reguliere fotopersbureau’s. Het onderhoudt alleen geen persoonlijk contact met de fotografen, alle processen (aanmelden, uploaden) worden online afgehandeld. Scoopt probeert vervolgens het beeldmateriaal te verkopen bij kranten, tijdschriften en andere media. “Voorheen was het zo dat je als amateurfotograaf voor een foto een bepaald bedrag kreeg en dan ook vaak alle rechten moest afdragen. Via Scoopt behouden mensen het auteursrecht op hun foto’s, precies zoals dat ook geldt bij professionele fotografen”, zegt MacRae.

Gisteren ging een mailing uit naar degenen die bij de media verantwoordelijk zijn voor het inkopen van beeldmateriaal (foto’s en video’s). MacRae hoopt dat zij besluiten zaken te doen met Scoopt, om op die manier te voorkomen dat ze overspoeld worden met foto’s van amateurfotografen die wel nieuwswaarde in hun foto’s zien. “We hebben goede persoonlijke contacten met een aantal van de fotoredacteuren”, zegt MacRae. Dat is dan ook het verkoopargument tegenover de 'civic journalist', die op eigen houtje minder gemakkelijk binnen zou komen bij de media.

Mocht de foto verkocht worden dan is de helft van de opbrengst voor de maker. De andere helft is voor Scoopt. Wat een foto gaat opbrengen is moeilijk te voorspellen, zegt MacRae. “De waarde hangt af van de gebeurtenis. Er worden prijzen betaald variërend van 300 tot 6000 pond. Er zijn geen richtlijnen voor. Dat maakt het voor ons als onderneming ook lastig. We kunnen geen bedrijfsplan opzetten. Pas wanneer we beginnen met verkopen, weten we wat de richtlijnen zijn en hebben we een idee van de omzet.”

Scoopt richt zich eerst op Groot-Brittanie. “Het grappige is dat we sinds de soft launch 250 aanmeldingen hebben gehad, uit 21 verschillende landen.” Scoopt ziet dan ook wel mogelijkheden voor uitbreiding naar andere landen, aldus MacRae. Een andere optie is om ook combinaties van foto’s en verhalen van ‘civic journalists’ te verkopen. Scoopt heeft het onderdeel Britain on Britain opgezet om deze verhalen binnen te halen. De verdeling van de opbrengst ligt daar lager, eerst worden de kosten voor het redigeren van de kopij verrekend, dan wordt de opbrengst 50/50 verdeeld.

Deel dit bericht

4 Reacties

Acumen

Goed initiatief, alleen jammer dat er direct 50% van de opbrengst weg gekaapt wordt. De verleiding om buiten Scoopt om een deal te sluiten, nadat je de foto via Scoopt gevonden hebt, wordt natuurlijk groot. Spreek 75% van de prijs af en beide partijen hebben er voordeel bij…

hans

@Acumen .. En jij denkt dat je via Scoopt dan direct de contactgegevens van de maker van de foto te zien krijgt zonder dat je zaken met hen doet? Ik denk niet dat de oprichters van Scoopt zo dom zijn..

Marco Rens

Ik heb vandaag echt de meest gigantische wereldfoto,s aller tijden geschoten.
Niet een foto dus,maar gelukkig 4 achter elkaar.
Eigenlijk bezit ik de laatste tijd de gewoonte wanneer ik over straat gaat,om dan met mijn i_pad grote aantallen foto,s te maken van de lucht,en dat deed ik vandaag dus ook.
Eenmaal thuis bekijk ik de foto,s dan.
Maar wat ik vandaag op 4 foto,s,die ik achter elkaar geschoten had zag is echt super ongelofelijk.
Want op de foto,s is niet alleen de zon te zien,samen met meerdere planeten daar omheen.
Wat natuurlijk ook al iets ongelofelijks is,omdat dit eerder nog nooit gezien,laat staan gefotografeerd is.
Maar wat er ook nog eens in ongelofelijk prachtige details,bekleuringen,en superduidelijk focus te zien is,is dat er een soort blauwe lacerstraal door de lucht schiet,en dat erbij,of daardoor een planeet,of vuurbol een wormhole,met daar omheen dus prachtige gekleurde ringen in de lucht gemaakt word,en is,die zo ongelofelijk duidelijk,mooi,en superongelofelijk beeldmateriaal oplevert,waarvan ik er heel over duidelijk opzeker over,en van bent dat echt iedere krant,blad,nieuwszender,en andere tv programmashows deze foto,s meteen zouden tonen,en willen bezitten,dat ik dus op zoek ben naar de hoogste bieders die deze 4 foto,s kopen willen.
Deze 4 beste wereldfoto,s aller tijden dus!!!!.
Dus wie heeft daarin interresse,en wie belt mij op,Tel.0628426981,(Nederland,Holland,Den Haag,The Hagae).
Dan kan ik op de een of andere manier de foto,s eerst laten zien tijdens een afspraak voor een ontmoeting dan,voordat er over prijsafspraken gesproken word.
De tweede optie die ik anders voor deze foto,s in gedachte achter de hand houd,is ze insturen bij mijn aanmelden December 2017 voor de World Press Foto Competion 2018.
Waarmee ik opzeker de eerste prijs binnen zal slepen,zelfs met de best gemaakte World Press Foto,s aller tijden dan ook meteen.
Zo zeker,en zo ongelofelijk zijn mijn foto,s dus.
En wat zullen degenen die nu een kans krijgen van mij op deze foto,s spijt hebben dan zeg,wanneer zij deze foto,s zien,terwijl ze nu in het bezit ervan hebben kunnen zijn,dan denkende….Toen….

Gerald

Zag net een blauwe licht in de wolken en het bleef op 1 plek weet niet wat dat was heb gefilmd en foto s gemaakt

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond