Deel dit artikel
-

Freelancer levert flink in

Een freelancer verdient gemiddeld 15 procent minder dan een jaar geleden. Vooral marketeers en tekstschrijvers hebben een flinke klap gehad. Dat blijkt uit onderzoek van Hoofdkraan.nl

Marketeers en tekstschrijvers zijn 35 procent minder gaan verdienen. Websitebouwers, appbouwers en programmeurs rekenen tien procent minder dan vorig jaar. Sommige beroepsgroepen scoorden nog slechter, bijvoorbeeld data entry-verwerkers.

Het onderzoek van Hoofdkraan.nl (voormalig Freelancematch.nl) is gehouden onder 15,412 freelancers, waarbij 19.440 offertes werden vergeleken.

Volgens Floor Poot van Hoofdkraan.nl zijn er wel beroepsgroepen die significant meer zijn gaan verdienen: zo is behoefte van ondernemers om snel iets regelen op het internet enorm toegenomen. Daar lijken vooral website- en bannerdesigners van te profiteren.

Op dit moment worden er twee keer zoveel opdrachten geplaatst als vorig jaar. In zijn algemeenheid lijken tarieven te stabiliseren de laatste maanden waarbij het gemiddelde rond de 42 euro ligt, de onderkant op 12 euro zit en de top op 125 per uur.

De regionale verschillen zijn groot. Waar freelancers in de provincie Noord-Holland en Zuid-Holland met name de regio Amsterdam vorig jaar nog hun tarieven op peil konden houden, zijn ze dit jaar met 30 procent gezakt en nu vlak bij het landelijk gemiddelde. Zeeland en Groningen, de provincies die vorig jaar juist erg goedkoop waren, zijn licht duurder geworden.

Deel dit bericht

6 Reacties

Vincent

De schrijver van dit artikel spreekt zichzelf tegen.

“Websitebouwers, appbouwers en programmeurs rekenen 10 procent minder dan vorig jaar.”

maar vervolgens

“(…)zo is behoefte van ondernemers om snel iets regelen op het internet enorm toenemen. Daar lijken website en banner designers van te profiteren.”

Verdienen websitebouwers nu minder of juist meer dan vorig jaar?

Redactie Emerce

Beide, lijkt ons. Daar waar werk is te krijgen kan een hogere prijs worden berekend, maar in het algemeen is de tendens negatief.

Tymen Selman

Onze interpretatie is:
1) Er een enorme toename is van ondernemers die een freelancer zoeken en aannemen via het internet. Het aantal opdrachten dat op hoofdkraan.nl wordt geplaatst is verdubbeld de laatste 12 maanden.
2) Echter, als we spreken met freelancers krijgen we de indruk dat zij minder werk krijgen via traditionele kanalen (via-via etc.)
3) De prijzen zijn sowiezo een stuk lager dan een tijd geleden.

Het netto effect voor freelancers is negatief. Er gebeurt wel veel online maar de prijzen zijn laag.

Voor web ondernemers is deze trend weer positief. Voor minder geld krijgen zij meer geregeld.

Peter

En er is wel degelijk een verschil tussen een website bouwer en een website designer…

André Scholten

Interessant om te lezen: “zo is de behoefte van ondernemers om snel iets regelen op het internet enorm toegenomen”. Daardoor zou je als freelancer veel meer opdrachten kunnen binnenhalen door je flexibel op te stellen. Ik doe opdrachten van 2 minuten tot 2 weken en zie idd de vraag hier naar enorm groeien. Ik denk ook dat dit de toekomst wordt voor bedrijven: geen jaarcontracten maar flexibele contracten die inspelen op de behoefte en wensen van de klant.

Adriana van Schalken | Payroll Works

Ik denk dat wat André zegt klopt. De vraag naar freelancers blijft waarschijnlijk nog wel toenemen terwijl de tarieven gaan stabiliseren waardoor het op zijn beurt nog aantrekkelijker wordt om korte projecten op deze manier op te lossen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond