Deel dit artikel
-

Frequentiebeleid ter discussie in VS

Het Amerikaanse beleid voor de toewijzing van radiospectrum gaat de komende jaren fundamenteel op de helling. Een speciale werkgroep deed donderdag een aantal vergaande aanbevelingen aan de FCC. De groep wil meer marktwerking en meer vrij spectrum voor nieuwe technologieën zoals wifi en UWB.

De verdeling van radiospectrum gebeurt nog altijd op basis van de Radio Act van 1927. Dat geldt niet alleen voor Amerika. De principes voor frequentietoewijzing werden in de hele wereld overgenomen, ook in Nederland, en zijn sinds 1927 nauwelijks veranderd. Met name digitale technologie maakt het traditionele spectrumbeleid achterhaald. Het succes van wifi en andere diensten in licentievrije banden demonstreerde dat. In de Amerikaanse academische wereld gingen het afgelopen jaar stemmen op voor meer Open Spectrum.

De Federal Communications Commission ( FCC ) lijkt daar voor open te staan. Eind oktober brachten onderzoekers binnen de FCC al een positief rapport uit over ultra wideband (UWB). Deze transmissietechnologie verzendt data in korte pulsen over een breed stuk spectrum. Tegenstanders vreesden storing van andere toepassingen, met name het zwakke GPS-signaal. De FCC gaf UWB in februari het groene licht met "extreem conservatieve emissielimieten". Intussen liet de toezichthouder het storingsgevaar onderzoeken. Daaruit bleek dat GPS evenveel van UWB heeft te vrezen als van laptops en föhns.

Afgelopen juni stelde de FCC een Spectrum Policy Task Force in. De werkgroep kreeg de taak concrete voorstellen te doen voor vernieuwing van het spectrumbeleid. Donderdag presenteerde de groep in Washington 39 voorstellen. De centrale lijn in de voorstellen is dat de toegang tot radiospectrum gemakkelijker moet worden. Vergunningen voor frequenties moeten verhandelbaar zijn en meer frequenties moeten worden vrijgegeven. De toezichthouder moet zich toeleggen op duidelijkheid scheppen in storingspreventie.

De aanbevelingen vinden zeker gehoor. FCC-voorzitter Michael Powell hield vorige week in een speech al een pleidooi voor een herziening van het spectrumbeleid. "We leven nog steeds onder een regime van 'spectrumbeheersing' dat al negentig jaar oud is", zei Powell. "Het goede nieuws is dat de technologieën die nu voor problemen binnen het oude paradigma zorgen, ook het spectrum uit hun ketenen kunnen bevrijden."

Gisteren was Powell gereserveerder. Gevestige belangen zitten niet te wachten op een nieuw beleid dat hun exclusieve frequentierechten kan aantasten. "De werkgroep heeft de blauwdruk geleverd voor een zinvolle discussie over aanzienlijke veranderingen", aldus Powell. "Aan ons de taak uit te zoeken hoe we de aanbevelingen kunnen implementeren. Dit is pas de aanzet voor het begin. De impact zal de komende jaren en decennia duidelijk worden."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond