Deel dit artikel
-

Games trainen kassamedewerkers

Serious gaming en kassa’s, het lijkt een idiote combinatie. maar TNO bereikt er naar eigen zeggen resultaten mee. Supermarktmedewerkers die met de Serious Game Kassatrainer worden getraind voor het werk achter de kassa blijken veel sneller klaar te zijn voor hun taak en minder fouten te maken dan medewerkers die een klassieke opleiding krijgen.

In het kader van een Project binnen het onderzoeksprogramma Games for Training and Entertainment (GATE) onderzocht TNO de effectiviteit van de JUST Kassatrainer, een online serious game van Jutten Simulation die bij retailers kan worden ingezet. Het onderzoek vond plaats bij de EMTÉ supermarkten van Sligro Foodgroup met 22 leerlingen en een controlegroep van 23.

Uit de evaluatie bleek dat leerlingen sneller routine opbouwden door systematische en gestandaardiseerde oefening van kassabediening en -procedures, alsook klantbenadering en feedback gegeven door de virtuele coach.

Met name taken die in de praktijk niet zo veel voorkomen, kunnen met serious games – zoals de Kassatrainer – beter worden geleerd. De efficiëntie van de kassatraining is aanzienlijk groter geweest dan on-the-job training, omdat de Kassatrainer grotendeels thuis plaatsvond, in eigen tijd. Het is daarmee een unieke vorm van e-learning waarin je leert door te doen: je bent zelf de kassamedewerker. Een oefenomgeving die dezelfde ervaring geeft als de praktijkomgeving zorgt ervoor dat kennis en vaardigheden optimaal ontwikkeld kunnen worden voor de beroepspraktijk.

Bij serious gaming gaat het niet om entertainment, maar staat een nuttige toepassing centraal, benadrukt TNO. De toepassingen zijn zeer divers en kunnen variëren van het leren van een (school)vak door middel van een computerspel tot bewustwording of het oefenen van hulpverlening bij een terroristische aanslag.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond