Deel dit artikel
-

Gartner: miljardste pc verkocht

De computerindustrie heeft sinds haar opkomst 25 jaar terug één miljard pc's verkocht. Dat meldt Gartner. Analist Martin Reynolds van het onderzoeksbureau voorspelt dat de groei van de pc-industrie in 2003 zal herstellen. Onder voorwaarden kan in 2007 de tweemiljardste pc over de toonbank gaan.

De mijlpaal van de miljardste pc werd al in april bereikt, maar is pas maandag door Gartner bekend gemaakt. Het onderzoeksbureau denkt dat in 2007 of 2008 de teller op 2 miljard kan staan. Daarvoor moet de industrie wel uit een historisch diep dal klimmen.

Vorig jaar liep het aantal verkochte pc's voor het eerst sinds 1985 terug. Er werden in 2001 ongeveer 125 miljoen apparaten verkocht, dat is 4 procent minder dan in 2000. Gartner wijt dat voornamelijk aan de economische en ict-malaise. Toch verwacht Gartner-analist Reynolds dat de pc-markt in 2003 weer aantrekt, zo schrijft The Wall Street Journal.

Reynolds baseert zijn optimisme op een aantal factoren. De belangrijkste is de verwachting dat bedrijven in 2003 beginnen met het vervangen van hun pc's. Dat stellen zij momenteel vanwege de economische onzekerheid nog uit. Daarnaast stijgt de vraag naar pc's in China en Latijns-Amerika.

Grootste risico's voor dit herstel vormen volgens Gartner de te langzame uitrol van breedband en het toevoegen van technologie aan pc's die het kopiëren van software moet tegengaan. Dat laatste zou consumenten afschrikken nieuwe pc's aan te schaffen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond