Deel dit artikel
-

Geavanceerde fraude met malware opgespoord

Een internationaal opererende groep cybercriminelen heeft medio 2013 geld van Nederlandse bankrekeninghouders naar eigen rekeningen weggesluisd. Door tijdig ingrijpen is de schade beperkt gebleven en is eind vorig jaar een aantal verdachten aangehouden. Drie van hen stonden deze week pro forma voor de rechter in Breda.
 
De criminelen gebruikten malware om toegang tot computers te krijgen, waarna via internetbankieren geld werd weggesluisd naar een van de honderden rekeningen die speciaal hiervoor geopend waren. In Nederland werden ongeveer zestig rekeninghouders benadeeld.

De malware werd via beveiligingslekken op de computers van de slachtoffers geïnstalleerd tijdens het surfen op internet. Het bijzondere aan de besmetting was dat de slachtoffers hier niets voor hoefden te doen zoals op banners doorklikken. Enkel het bezoeken van een site was voldoende om besmet te raken en de criminelen de kans te geven bancaire fraude te plegen.

In oktober 2013 werd een onderzoek gestart nadat er tientallen vergelijkbare aangiften binnen kwamen. Onder leiding van de cybercrime officier van justitie in Zeeland-West-Brabant werd de werkwijze van de criminele bende een jaar lang in kaart gebracht.

Tijdens het onderzoek werd voortdurend samengewerkt met de banken waardoor vier aanvallen bij drie banken konden worden tegengehouden. De schade bleef hierdoor beperkt tot 134.000 euro.

De aangehouden mannen worden verdacht van diefstal van geld, het witwassen van dat geld en deelname aan een criminele organisatie. Twee van de drie verdachten zitten sinds november 2014 vast.

Op 3 juni is de inhoudelijke behandeling gepland.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond