Deel dit artikel
-

McAfee: Android malware wordt kwaadaardiger

Bijna tachtig procent van de onderzochte klonen van mobiele Flappy Bird games bevatten malware. Dat zegt McAfee in zijn jongste trendrapport. Met behulp van deze klonen waren indringers in staat om zonder toestemming te telefoneren, apps te installeren, de lijst met contacten te kopiëren, de locatie bij te houden of onbeperkt toegang kregen tot alles op het toestel, inclusief het vastleggen, zenden en ontvangen van sms-berichten.

Het gaat bijna allemaal om Android-apps. Sommige daarvan zijn in staat automatisch apps te downloaden, te installeren en te starten, zonder toestemming van de gebruiker. Anderen onderscheppen de populaire berichtenapp WhatsApp.

De ‘dierentuin’ van McAfee Labs met exemplaren van mobiele malware groeide tussen het eerste kwartaal van 2013 en het eerste kwartaal van 2014 met 167 procent tot meer dan 200 miljoen exemplaren.

Er zijn ook positieve trends. Ransomware is op de terugtocht: de hoeveelheid ransomware is in drie achtereenvolgende kwartalen afgenomen.

Verdachte URL’s hebben met 18 miljoen in de eerste drie maanden van 2014 echter een record gevestigd, een groei van 19 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2013. Het eerste kwartaal van dit jaar is het vierde achtereenvolgende kwartaal dat een groei laat zien.

McAfee Labs heeft ook gezien dat botnet providers nu ook mogelijkheden voor het ‘minen’ (delven) van valuta opnemen in hun diensten. Dit weerspiegelt de toegenomen populariteit van digitale valuta, zoals Bitcoin.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond