Deel dit artikel
-

Gedupeerde beleggers WOL krijgen hun geld terug

Gedupeerde beleggers van internetbedrijf World Online (WOL) krijgen meer dan tien jaar na dato alsnog hun geld terug. Dat wil zeggen de complete inleg plus rentevergoeding. Dat meldt het AD.

Het zou gaan om 20.000 beleggers die in maart 2000 aandelen kochten van World Online. De uitbetaling is het gevolg van een uitspraak van de Hoge Raad, die vaststelde dat de beleggers zijn misleid. De Hoge Raad stelde de betrokken banken ABN AMRO en Goldman Sachs aansprakelijk.

De beursgang van WOL van onderneemster Nina Brink in 2000 geldt nog steeds als een van de grootste internethypes uit de Nederlandse geschiedenis. De Nederlandse Spoorwegen, omroepvereniging TROS en telecombedrijf Telfort investeerden forse bedragen in World Online, dat de grootste internetprovider van Europa moest worden. Brinks voornaamste adviseur was Rijkman Groenink van de ABN AMRO.

Het ging mis op 20 maart dat jaar, luttele dagen na de beursintroducie. De verkooporders van de grote aandeelhouders wekten argwaan, waardoor de koers in elkaar stortte. Al snel werd bekend dat Brink enkele weken voor de beursgang haar eigen aandelen had verkocht voor zes euro.

WOL werd nog hetzelfde jaar overgenomen door het Italiaanse Tiscali.

Een strafzaak mocht niet helpen, maar gedupeerden gaven niet op. Het is zelfs de oudste zaak in de kast van de juristen van de Vereniging van Beleggers (VEB). ‘Er is een aantal belangrijke lessen te trekken uit de kwestie World Online’, schreef directeur Jan Maarten Slagter in 2010, niet lang na de uitspraak. ‘De eerste is dat wie een dergelijke zaak, met dergelijke tegenstanders, tot een goed einde wil brengen, tot de tanden bewapend in de loopgraaf moet verschijnen. Daarnaast is het belangrijk de juiste verwachtingen bij de achterban te wekken. Wie geld heeft verloren en het gevoel heeft dat hem onrecht is aangedaan, wil liefst vandaag nog boter bij de vis.’

Veel bedrijven zijn wel bereid een fooi te geven om juridisch gedoe te voorkomen (‘nuisance value’), maar als je echt denkt een zaak te hebben, helpt het met een stevige rechterlijke uitspraak de onderhandelingen in te gaan. Dat kost tijd, aldus Slagter.

Deel dit bericht

16 Reacties

wvboekel

Ik ben ook gedupeerde van wol,was lid van veb oud lidnummer 87159.
Dus als je geen lid meer bent van veb dan krijg je geen geld terug van de betrokken banken?.

Of kan dat alsnog als ik mij bij deze banken aanmeld?

Graag een reactie,

Net vr groet,
WvBoekel

Michael

U had u moeten melden voor de actie van de VEB.
Er kunnen nu geen claims meer worden ingediend voor het schikkingsbedrag dat de VEB heeft bedongen, maar u zou nog kunnen proberen via andere clubs die destijds hier ook wel brood in zagen

Chris

Ik heb toendertijd aandelen gekocht bij ABN AMRO en ik ben geen lid van de VEB. Ik kan mij niet herrineren dat ik een claim heb ingediend. Volgens mij liep alles toen via de bank zelf net zoals toen bij AHOLD. Maar begrijp ik nu goed dat als je geen lid bent dat je ook geen schadevergoeding krijg? Ik vraag mij af hoeveel kleine (amateur) aandelenbezitters lid zijn van de VEB? Als je allround belegger ben snap ik dat wel, maar niet de kleine belegger.

Jetje

Er is destijds heel veel comotie geweest om WOL en volgens mij breed in de kranten uitgemeten dat VEB een cleim in ging dienen. Je moet inderdaad lid zijn van VEB, ik ben ooit als kleine belegger ook lid geworden van VEB alleen vanwege de WOL claim. Inmiddels heb ik meegedaan aan een Ahold claim, de WOL claim en de KPNqwest claim. Alles wat VEB hiermee verder kosteloos voor haar leden heeft terug gehaald weegt echt niet op tegen de jaarlijkse lidmaatschapskosten. Verder heb je via VEB goede tips over andere beleggingen wat mij geen windeieren heeft gelegd. Gewoon lid worden en een jaartje aankijken wat VEB voor je kan betekenen. Vindt je het niks, zeg je het weer op.

J de ruiter

Ik heb ook aandelen wol gehad maar ook geen veb lid toch is het niet helemaal eerlijk dat wij als kleine belegger geen recht hebben om ons geld terug te krijgen bij wie moeten we ons dan aanmelden om als nog iets terug te krijgen

Roelof

Gelijke monniken, gelijke kappen. Zo’n uitspraak geldt voor alle gedupeerden. Kort geding.

j.c.w. van der Linden

Heb stortingsbewijs van aankoop WOL aandelen,aanvankelijk aangemeld bij VEB,maar ivm slechte prognose over claim (ook van VEB) lidm. niet verlengd. Is er geen andere claim-organisatie (b.v. consumentenbond ) die claim kan verzilveren,eventueel tegen vergoeding ?

Rein Beld

Er staat nergens in de berichten en ook op het nieuws werd duidelijk gezegd dat IEDEREEN zijn geld zou terugkrijgen die bij inschrijving WOL aandelen had gekregen. Heb nog niets op mijn rekening. Zijn die berichten niet juist en moet je lid zijn van de VEB? Ben dus blij gemaakt met dode mus?

Alex Visser

Heb een schandelijke behandeling door de VEB gehad.
Vele jaren lid geweest en was aangemeld bij de WOL-claim bij hen. Op 31 december 2009 opgezegd, maar me weer aangemeld via hun website voor 1 april 2010.
Kunnen ze de aanmelding niet terugvinden en kan ik fluiten naar mijn claim!!

Loes Luca

ik was ook lid van de VEB, bijna 10 jaar en heb ook “geen” recht op claim (had hem wel ingevuld 12 jaar geleden), steekt VEB nu eigenlijk mijn geld in hun zakken???

C mastbroek

Mijn nu ex man en ik hebben voor 8500 gulden aandelen gekocht . Ik denk dat hij dat geld weer terug hebt gekregen . Hoe kan ik dit controleren? Wij waren niet lid van veb ,maar hij werkte bij Westland Utrecht hypotheek bank in Amsterdam . Nu is het 2015 ik hoop dat er nog iets te achterhalen valt

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond