Deel dit artikel
-

Geen bezwaren tegen online verkoop Hooligans

CVV Payment Plaza, partner van Bibit, zegt geen bezwaren te hebben tegen de online verkoop van het omstreden computerspel Hooligans. Alle betalingsopdrachten zullen door CVV volgens afspraak worden afgehandeld. Het bedrijf spreekt daarmee geruchten in de gamebranche tegen dat Hooligans in Nederland door Bibit geboycot zou worden.

Het nieuwe computerspel Hooligans volgt de avonturen van een groep voetbalvandalen, die al plunderend en vechtend Europese voetbalwedstrijden aflopen. Het bedrijf dat het spel heeft ontwikkeld, The Thirteenth Productions uit Amsterdam, stuitte sinds de vooraankondiging enige tijd terug op veel kritiek. Het spel zou voetbalgeweld als een sportief tijdverdrijf presenteren. Een gevolg hiervan is dat een aantal winkelketens heeft geweigerd het spel, dat deze maand op de markt komt, in Nederland te verkopen. De online verkoop zou uitkomst bieden, maar hierover gingen geruchten dat Bibit-partner CVV, dat de online betalingstransacties afwikkelt, medewerking aan de verkoop zou weigeren.

Dit blijkt niet het geval te zijn. Volgens Jason Garber, directeur van The Thirteenth Productions, heeft CVV wel vraagtekens gezet bij het spel, maar zijn de problemen inmiddels uitgepraat. "Ze hebben het produkt nu gezien en ze begrijpen dat het een ironisch geheel is", aldus Garber. Zoals hij het ziet zit Hooligans vol humoristische metaforen. "Wij waren het als gamers beu om steeds maar weer spelletjes te zien over ridders, draken en magische sleutels. Met Hooligans hebben we een eigentijds thema ontwikkeld, dat net als andere oorlogsspelletjes humorvolle metaforen bevat."

In Nederland is de verkoop van Hooligans niet officieel verboden. Wel durven volgens Garber veel winkelketens de verkoop vooralsnog niet aan. "Dat is hun goed recht. In Nederland verkoop ik daarmee een stuk minder, maar voor ons was al in het begin duidelijk dat het spel niet alleen voor de Nederlandse markt is bedoeld."

Volgens Garber resteert er nu nog één hindernis voor het produkt definitief de Nederlandse markt op kan. Kijkwijzer , de keuringsdienst voor tv, video, film en games, moet zich nog uitspreken over de zaak. Deze instantie wacht weer op een uitspraak van de British Board of Film Classification (BBFC). Of deze laatste partij zijn goedkeuring geeft is nog maar de vraag. Het ministerie van binnenlandse zaken heeft zich afkeurend uitgelaten over Hooligans. De BBC daarentegen, citeerde onlangs Roger Bennett, directeur van de European Leisure Software Publishers Association. Volgens Bennett weerspiegelt Hooligans het echte leven. Hij benadrukte evenwel dat elk computerspel in Europa door een keuringsprocedure heen moet.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond