Deel dit artikel
-

Gelderland wil zelfsturende auto op de weg

De provincie Gelderland wil de eerste zelfsturende auto’s van Nederland laten rijden tussen Ede en Wageningen. Deze ambitie hebben Gedeputeerde Staten uitgesproken bij de vaststelling van de begroting 2015.

Samen met de WUR, het Ministerie van IenM en TU Delft onderzoekt de provincie de haalbaarheid van een proef met zelfsturende auto’s op de openbare weg, die eind 2015 van start moet gaan.

Gelderland ziet de zelfsturende auto als het vervoermiddel van de toekomst. Men wil de eerste provincie zijn in Europa waar een zelfsturende auto op de openbare weg rijdt.

Gedeputeerde Staten willen een proef uitvoeren met twee vierpersoonsauto’s die rijden tussen station Ede-Wageningen en de Wageningen Universiteit en een 20-persoonsbus die op de campus gaat rijden. De planstudie moet uitwijzen of deze trajecten geschikt kunnen worden gemaakt voor zelfsturende auto’s. In het voorjaar 2015 moet duidelijk zijn of de proef kan worden uitgevoerd.

Gelderland hoopt met de auto ook het beeld van Food Valley als innovatieve topsector versterken. Op de lange termijn kan het een belangrijke aanvulling zijn op het openbaar vervoer.

Autofabrikanten als General Motors, Ford, Volvo, Toyota en Tesla werken al langer aan zelfsturende auto’s. Daarnaast experimenteert Google al enige tijd met de technologie.

In Nederland werken TNO, TU Delft, Connekt en de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) aan een zelfsturende auto. Minister Schultz reed daar vorig jaar al mee over de A10.

TomTom maakte vorige week bekend dat het samen met de Duitse autofabrikant Volkswagen gaat werken aan de ontwikkeling van systemen voor zelfsturende auto’s. Daarvoor zijn gedetailleerde kaarten nodig.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond