Deel dit artikel
-

Universiteit Twente bouwt TomTom van de toekomst

De Universiteit van Twente heeft een app ontwikkeld die files voorkomt door reisgedrag te beïnvloeden. Door verplaatsingsgedrag te veranderen zijn uitbreidingen van verkeersinfrastructuur terug te brengen, stellen de onderzoekers.

De gebruikers van de SMART-app voor iOS en Android krijgen een gepersonaliseerd reisadvies. Daarbij wordt rekening gehouden met actuele informatie zoals doorloopsnelheid, wegafzettingen en gestrooide wegen in de winter. De kracht van apps als Foursquare en Runkeeper wordt hierin geïntegreerd. Zo kun je slimmer, sneller en bewuster reizen en doelen (reiskosten verminderen, reistijd besparen, milieubewuster reizen, meer bewegen) bereiken, stellen de onderzoekers.

Tijdens het reizen meet SMART automatisch met welk vervoersmiddel de gebruiker reist, hoe snel hij van A naar B is gekomen, welke route hij gekozen heeft, hoeveel calorieën hij verbruikt hebt, wat het effect is op het milieu en wat de gemaakte vervoerskosten zijn.

De app biedt tevens prikkels om bepaald vervoersgedrag te bereiken. Zo kunnen mensen die hun gedrag aanpassen door vaker op de fiets te gaan, bepaalde routes te nemen of juist vermijden of buiten de spits te reizen, een beloning verdienen. De gemeente Enschede wil met de app vijf procent minder autokilometers in de spits.

Het onderdeel van de app waarin verplaatsingen worden gemonitord, wordt momenteel ingezet binnen het door NWO gefinancierde project Mobile Mobility Panel Netherlands. Daarin wordt gedurende een aantal jaren het verplaatsingsgedrag van een panel van deelnemers gemeten.

Het herkennen van een treinreis, door de gps-locatie van de reiziger te matchen aan de locatie van de spoorlijn, lukt nog wel. Het onderscheiden van fiets, bus en auto in een binnenstedelijke situatie is echter veel lastiger, zegt Eric van Berkum van de vakgroep Verkeer, Vervoer en Ruimte (faculteit CTW en onderzoeksinstituut CTIT). Ook een verplaatsing waarin meerdere vervoersmiddelen gebruikt worden, is soms moeilijk te herkennen. Dit is de laatste stap in optimalisatie van de app.

SMART is ontwikkeld in een (voornamelijk) Twentse samenwerking tussen kennisinstellingen, overheid en bedrijfsleven. De app trekt veel internationale belangstelling, onder meer uit Silicon Valley in Amerika.

Deel dit bericht

1 Reactie

sup

Hoe zit het met die beloning en privacy ?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond