Deel dit artikel
-

Geldezel blijft in incidentenregister

Een klant van ING die zijn rekening ter beschikking heeft gesteld voor frauduleuze handelingen, hoeft van de rechtbank niet uit het incidentenregister te worden verwijderd.

De rekeninghouder had vanaf september 2005 een betaalrekening bij de Postbank. In mei 2011 constateerde (rechtsopvolger) ING Bank verdachte transacties. Zo werd via internetbankieren een bedrag van 1750 euro vanaf een ander ING rekeningnummer overgemaakt. Kort voor die overboeking werd de rekening veelvuldig gecontroleerd, maar pogingen om het geld op te nemen mislukten door te weinig saldo. Later werd het bedrag alsnog afgeboekt via de betaalpas bij verschillende geldautomaten.

ING blokkeerde de betaalrekening, waarna de rekeninghouder aangifte deed van vermissing van zijn paspoort en ING betaalpas bij de politie Flevoland.

De ING vermoedde echter dat de rekeninghouder zijn rekening ter beschikking had gesteld voor frauduleuze handelingen, namelijk als ‘geldezel’. Daarbij lenen personen, al dan niet tegen betaling, hun bankrekening, bankpas en pincode uit aan fraudeurs die met behulp daarvan op frauduleuze wijze verkregen gelden kunnen opnemen zonder dat hun identiteit bekend wordt.

De ING heeft een incassobureau ingeschakeld om het gestolen bedrag terug te vorderen bij de rekeninghouder en er is een melding gedaan aan het Incidentenregister. Met alle gevolgen van dien, want de rekeninghouder wordt beperkt in zijn mogelijkheden om van financiële diensten gebruik te maken.

Dat de rekeninghouder ontkent de frauduleuze handelingen en wilde dat ING de gegevens verwijdert.

De rechtbank concludeert dat de belangenafweging uitvalt in het voordeel van ING en dat aan de ‘proportionaliteitstoets’ is voldaan.

Het aantal incidenten waarbij criminelen andermans bankrekening misbruiken om gestolen geld door te sluizen, is overigens fors gestegen. In 2010 werd daar 1300 keer melding van gemaakt en in de eerste helft 2011 2400 keer.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond