Deel dit artikel
-

‘Gemiddeld negen nieuwe malwaresamples per minuut’

Online beveiliger G DATA identificeerde vorig jaar niet minder dan 4.9 miljoen zogenoemde malwaresamples. Dit zijn gemiddeld negen nieuwe malwaresamples per minuut. De malware werd met name gebruikt om wachtwoorden te achterhalen, systemen te coderen en vertrouwelijke gegevens te lezen.

Vorig jaar ontdekten experts van G DATA elke dag meer dan 13.500 varianten van bekende malwarefamilies. De meest actieve malwarefamilie was GandCrab ransomware. Daarvan werden 408.000 samples aangetroffen. Dit zijn gemiddeld meer dan 1100 nieuwe samples per dag. GrandCrab versleutelt gegevens en netwerken en eist losgeld van gebruikers. Hoewel de groep achter de malware zijn activiteiten officieel had beëindigd op 1 juni 2019, is het systeem nog steeds actief en blijft de kwaadaardige code zich verspreiden.

Op de tweede en derde plaats staan njRAT (208.000 samples) en BlackShades (193.000 samples). Beide soorten malware behoren tot de Remote Access Trojan familie. Deze malware wordt gebruikt om administratieve controle over het doelsysteem te nemen.

De bekendste malwarefamilie, Emotet, staat op de zesde plaats met meer dan 70.800 verschillende samples, dit zijn gemiddeld 194 nieuwe samples per dag. Emotet fungeert over het algemeen als een deuropener en biedt cybercriminelen toegang tot IT-netwerken.

Het is opvallend dat een groot deel van de malware al meerdere jaren in omloop is. SakulaRAT en Tinba werden bijvoorbeeld voor het eerst ontdekt in 2012 en Nanocore in 2013. Dat deze malware nog in omloop is, heeft onder andere te maken met de camouflagetechnieken die cybercriminelen gebruiken om malware te verbergen. De meest recente malware in de top 10 is AveMariaRAT. Deze RAT werd voor het eerst geïdentificeerd door beveiligingsonderzoekers in 2018. Momenteel zijn er 332 verschillende malwarefamilies geclassificeerd in de databases van G DATA CyberDefense.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond