Deel dit artikel
-

Genexis lanceert hardware voor glasvezel

Het Eindhovense bedrijf Genexis lanceert vrijdag hardware-apparatuur voor het leggen van een glasvezelverbinding naar de woning. De apparatuur bestaat onder meer uit een 'glasvezelmodem'. Over drie tot vijf jaar zal adsl niet meer voldoende snelheid kunnen bieden, voorspelt directeur Gerlas van den Hoven van Genexis.

Genexis is begin 2002 opgericht en claimt het enige bedrijf in Nederland te zijn dat hardware ontwikkelt voor breedband-over-glasvezel. Het bedrijf is opgezet door oud-medewerkers van het Amerikaanse bedrijf Genoa, dat glasvezelverbindingen over lange afstanden legt. "Genoa besloot zich niet te richten op het leggen van verbindingen naar de woonkamer, daarna zijn we voor onszelf begonnen", vertelt Gerlas van den Hoven, directeur van Genexis. In een verder verleden deed het vijftal ervaring met glasvezel op bij onder meer Ericsson en Philips.

De afgelopen anderhalf jaar zijn er in diverse Nederlandse steden projecten gestart waarbij een glasvezelverbinding is gelegd tot in de woonkamer, zoals in Eindhoven, Almere en Enschede. Woningbouwvereniging Portaal , de op een na grootste van het land, kondigde in november vorig jaar aan dat het alle zestigduizend woningen wil voorzien van een glasvezelverbinding. Ondanks deze initiatieven en plannen zal breedband de komende tijd nog hoofdzakelijk gelijk staan aan snel internet via de kabel of adsl.

"Het aantal projecten zal de komende jaren toenemen, maar wanneer glasvezel op grote schaal voor consumenten beschikbaar komt, dat is wat koffiedik kijken", zegt Van den Hoven. "Je ziet nu een grote toename van het gebruik van adsl en internet via de kabel. Er zijn mensen die ons vertellen dat dit een bedreiging is voor het gebruik van glasvezel. Het tegendeel is echter het geval. Mensen raken nu gewend aan de mogelijkheden van adsl en kabel. De technologie voor adsl maakt echter nog gebruik van koper, wat fysieke beperkingen heeft, de snelheid kan niet eindeloos opgevoerd worden. Over drie tot vijf jaar wordt dit duidelijker zichtbaar en zal het nodig zijn om gebruik te maken van glasvezel."

Genexis anticipeert alvast op de grotere vraag naar apparatuur voor breedband-over-glasvezel, zowel voor de projecten in de diverse steden als van de woningbouwverenigingen. Komende vrijdag lanceert het de 'Genexis Optical Communication Gateway (OCG)', apparatuur die gebruikt wordt om zowel in de wijkcentrale als in de woonkamer het dataverkeer via de glasvezelverbinding te leggen, en te beheren. "Wat er in de woonkamer komt te staan valt te betitelen als een 'glasvezelmodem'", aldus Van den Hoven. Via de apparatuur is het mogelijk om glasvezel te gebruiken voor internet, telefonie en televisie.

Genexis levert hardware die bestemd is voor consumenten, afnemers zijn echter de bedrijven die de glasvezelverbindingen aanleggen. Concurrenten als Ericsson, Alcatel en Siemens bieden ook apparatuur die geschikt is voor toepassing in woningen, aldus Van den Hoven, "maar wat kosten en bruikbaarheid betreft hebben wij ons specifiek gericht op toepassing van onze apparatuur in woningen". In de apparatuur wordt gebruik gemaakt van ethernet-technologie. "De chips voor ethernet worden al in dergelijke hoeveelheden geproduceerd dat de kosten laag zijn", zegt Van den Hoven. "Verder is het ook mogelijk om analoge telefonie en isdn te gebruiken in combinatie met onze apparatuur. Bij andere fabrikanten dienen consumenten voor het bellen gebruik te maken van voice over ip (telefonie op basis van internetprotocol, JH)." Genexis heeft in Eindhoven een demonstratie-centrum ingericht om de glasvezel-hardware werkend te laten zien.

Deel dit bericht

1 Reactie

Nico Timmers

Ik vindt het geweldig dat er nog bedrijven zijn die de waarde van het omvangrijke glasvezel-kabel project van de staat der Nederlanden serieus opnemen. Ik woon zelf in een wijk die gebouwd is op de toekomst. Er ligt allen maar glasvezel. Echter een modem aanschaffen is 1 ding. Er moet uiteraard ook een provider zijn die hier iets mee wil doen. Na telefonisch en schriftelijk contact met KPN via diverse wegen kreeg ik uitijndelijk te horen dat er nog geen commerciele redenen waren om dit te gaan aanbieden. Zijn we daarvoor al 10 jaar het land aan het omspitten?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond