Deel dit artikel
-

Gerommel met kort geding van Decidewise tegen investeerder Baan

Vandaag zou in Amsterdam een kort geding dienen van het softwarebedrijf Decidewise tegen de Vanenburg Groep , het investeringsvehikel van de gebroeders Baan. Inzet zou een niet-nagekomen betalingsverplichting van Vanenburg zijn. Inmiddels is Decidewise-directeur Jules Vos geschorst door de commissarissen, en heeft zijn vervanger het kort geding ingetrokken.

Jules Vos is oprichter, directeur en grootaandeelhouder van Decidewise. Hij besloot voor zijn schorsing een kort geding aan te spannen tegen de Vanenburg Groep omdat deze volgens Vos een verplichting tot betaling van een contractueel vastgelegde converteerbare lening niet nakwam. Een complicerende factor is dat de Vanenburg Groep 18 procent van de Decidewise-aandelen in handen heeft. Vos spande dus een zaak aan tegen een aandeelhouder. Omdat ook een andere aandeelhouder – Noaber Foundation – gelieerd is aan de gebroeders Baan, is het denkbaar dat deze partij zich achter Vanenburg opstelt. Een vierde belangrijke aandeelhouder is Holland Venture.

Decidewise, toen nog vertegenwoordigd door Vos, sommeerde de Vanenburg Groep op vrijdag 21 september. Daar is de Vanenburg Groep volgens Vos niet op ingegaan, waarna op maandag 24 september de dagvaarding door de deurwaarder namens Decidewise overhandigd werd aan de Vanenburg Groep. Axel Pothof van pr-bureau Burson Masteller, die voor Vanenburg het woord voert, zegt dat de dagvaarding op dinsdag 25 september is ontvangen door de Vanenburg Groep.

Het verschil tussen die twee dagen is belangrijk omdat op maandag 24 september Jules Vos werd geschorst door de Raad van Commissarissen. De KvK vermeldt drie commissarissen. Twee van hen zijn gelieerd aan Baan: Carl Bahnmüller is directeur van het Silicon Polder Fund, en Andries Bottema is Marketing – VP Strategy & Positioning bij de Vanenburg Groep. De derde commissaris is Pieter de Lange. Onbekend is of hij een partij vertegenwoordigt.

De plaats van Vos werd op maandag 24 september ingenomen door Koos van der Weijde (ex-directeur van Netpresence). Volgens Vanenburg-woordvoerder Axel Pothof, die nu ook het woord voert voor Decidewise, heeft Van der Weijde op dinsdag 25 september meteen de dagvaarding ingetrokken, en was hij daartoe ook bevoegd.

Maar volgens informatie van de KvK Amstelveen (opgevraagd op vrijdag 5 oktober) is Jules Vos formeel nog steeds statutair directeur. Een bedrijf is verplicht om een schorsing of een vervanging van een bestuurder aan de KvK door te geven. De KvK neemt een dergelijke wijziging pas op als deze is ondertekend door een bevoegd persoon. Axel Pothof zegt dat op 25 september meteen de wijzigingen aan de KvK zijn doorgegeven. Het KvK-dossier is echter niet aangepast of geblokkeerd – er wordt dus niet aan gewerkt. Dat kan betekenen dat de KvK de wijzigingen bijna twee weken later nog steeds niet heeft geaccepteerd, wat niet gebruikelijk is. De Kamer wil over de correspondentie met het bedrijf niets zeggen.

Axel Pothof namens Decidewise: "Van der Weijde is op maandag 24 september benoemd tot directeur ad interim. De raad van commissarissen is bevoegd om die beslissing te nemen. Die beslissing moet wel bekrachtigd worden tijdens de eerstkomende algemene vergadering van aandeelhouders, die binnenkort zal plaatsvinden."

Dat kan nog lastig worden, want Jules Vos heeft 42 procent van de aandelen in handen. Vos weigert commentaar wegens een zwijgplicht, maar wil wel kwijt dat voor cruciale beslissingen een eenvoudige meerderheid niet voldoet. Omdat de beslissing nog niet bekrachtigd is, is Vos waarschijnlijk formeel dus nog steeds directeur. Bovendien lijkt er een paststelling te zijn ontstaan, omdat de stem van Vos cruciaal zou kunnen zijn bij de aanstelling van zijn opvolger.

Behalve de verwarring over de bevoegdheid is het ook duister of de Vanenburg Groep nu wel aan zijn verplichtingen voldoet, waardoor de noodzaak van een kort geding is komen te vervallen. Woordvoerder Axel Pothof wil daar niets over kwijt, noch over de inhoud van de dagvaarding.

Decidewise maakt software waarmee complexe besluitvormingsprocessen ondersteund kunnen worden. Het nieuwste product Desysion TEAM is web-enabled gemaakt, waardoor via internet samengewerkt kan worden. Het bedijf heeft grote klanten als KPN, ABN AMRO en de KLPD.

Zie ook de berichtgeving van de NRC en <a href="http://archief.parool.nl/artikel?text=decidewise&sort=presence&ED=ola&PRD=3m
&SEC=%2A&fdoc=0″ target=”_blank” class=”news-text”>Het Parool .

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond