Gevangenisstraffen geëist voor grootschalige online drugshandel

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gisteren bij de rechtbank Noord-Holland gevangenisstraffen geëist tot acht jaar tegen drie mannen en een vrouw die terecht staan vanwege grootschalige online drugshandel op het dark web.

De verdachten handelden tussen 2012 en 2014 in allerlei soorten harddrugs, die in kleine en grote hoeveelheden werden aangeboden. Achter goed afgeschermde ‘nicknames’ hielden zij illegale online marktplaatsen in stand met namen als Holland Online, Silkroad2, AmsterdamUnited, TheHeineken en AlbertHeijn. Bovendien produceerden zij hun eigen XTC.

De handel had een groot internationaal karakter. Bij een van de verdachten nam de politie bij de doorzoeking van zijn kamer in IJmuiden een geldbedrag van bijna 420.000 euro in beslag, pure winst uit de illegale handel, die in postpakketten de hele wereld over ging. Op de enveloppen werd het internationale logo van de Wereldgezondheidsorganisatie gebruikt.

Internationale samenwerking leidde in 2014 tot het neerhalen van honderden websites op het dark web. Zoveel mogelijk verkopers zijn in een groot aantal landen geïdentificeerd, opgespoord en vervolgd.

Met de opbrengsten uit de drugshandel hielden de verdachten er een luxe levensstijl op na. Zij profiteerden met verre vakantiereizen, dure auto’s en een haast eindeloze stroom luxe goederen.

Het strafproces wordt donderdag voortgezet met de pleidooien van de advocaten. De uitspraak van de rechtbank wordt twee weken later verwacht.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond.

terug