Deel dit artikel
-

GfK: Meeste tv’s hebben binnenkort internetaansluiting

Internet dringt snel door tot in de Nederlandse huiskamers. Zestig procent van de tv’s heeft over drie jaar een internetverbinding en al eind dit jaar hebben 250.000 huishoudens een tablet computer, bijvoorbeeld een iPad.

Dat bleek vanochtend uit de beschouwing die Laurens van den Oever van GfK gaf op de ontwikkelingen in de Nederlandse mediamarkt. Hij was de openingsspreker op het Mediapark Jaarcongres in Hilversum.

De opkomst van tv-schermen van een IP-verbinding leidt ertoe dat Nederlanders niet enkel meer uit de traditionele tv-kanalen kunnen kiezen. Een nieuwe stroom video wordt ontsloten, naast de reguliere uitzendingen en digitale (thema)kanalen. De toegang tot mediakanalen wordt nu ook op het tv-scherm ‘geliberaliseerd’.

Dit jaar heeft nog geen tien procent van de Nederlanders een televisie met een IP-verbinding. Dat aantal zal de komende jaren steeds verdubbelen, tot 57 procent eind 2013.

Overigens staan er eind dit jaar al 350.000 kastjes in huishoudens waarmee men streaming media naar de tv kan sturen. Daarvan werden er in het eerste kwartaal 50.000 verkocht, stelt Van den Oever.

Een tweede nieuwigheid is de opkomst van tablet-achtige computers, zoals de iPad. Apple is zeker niet de enige die dit gebied dit jaar naar zich toe wil trekken. Volgens Van de Oever zijn er momenteel tientallen fabrikanten die tablet computers aan het bouwen zijn.

“Dit jaar worden er 1,6 miljoen laptops verkocht. Daar komt een tweede categorie nog eens bij. Eind dit jaar zijn er ook nog 250.000 huishoudens die van een web book, of tablet, zijn voorzien”.

Andere cijfers uit de GfK-presentatie:

  • 3D-televisie heeft binnen nu en drie jaar een penetratie van 36 procent
  • Het marktaandeel van smartphones op de Nederlandse telefoonmarkt is in 2015 75 procent
  • De helft van de smartphones wordt nu verkocht met een abonnement op mobiel internet
  • Iedere maand komen er tussen de 70.000 en 80.000 nieuwe mobiele internetters bij
  • In 2009 namen 900.000 Nederlanders een mobiel data-abonnement
  • Facebook wordt internationaal vaker via een mobiel benaderd dan via een pc: 52:48 procent
  • De markt voor Video on Demand (waar ook muziek toe wordt gerekend) is dit jaar 60 miljoen euro waard

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond