Deel dit artikel
-

GfK: ‘Online modewinkels, focus op klantentrouw’

De zwaarste modekopers op internet zijn de groep crosschannel consumenten. Die zijn echter ook het minst trouw aan winkels. GfK raadt winkeliers aan komende jaren in te zoomen op klantentrouw.

“De markt gaat van push naar pull. Retailers moeten waarde gaan toevoegen voor hun klanten en dat kan enkel als ze die klant kennen. Wat wil hij? Hoe bedien je hem het best?” Dat zei Gino Thuij van marktonderzoeker GfK zojuist op Emerce eFashion, het dagcongres over de online mode-industrie dat dit keer voor de derde keer wordt gehouden.

Thuij ging tijdens zijn presentatie in de cijfers en ontwikkelingen in deze markt. De modemarkt als geheel is ongeveer negen miljard euro groot. Daarvan wordt slechts elf procent besteed bij digitale kanalen. Waar de offline verkopers met omzetdalingen hebben te kampen, zien webwinkels de omzet stijgen.

De grootste groeiers zijn op dit moment van de oorsprong offline ketens die nu hun crosschannelstrategie uitrollen. Hun klanten kunnen bij zowel de bakstenen als digitale winkel terecht om te snuffelen, kopen en met hun servicevragen.

Met nieuwe logistieke modellen is de modeconsument nog niet echt bezig. Twaalf procent wil zijn online aankopen in de winkel afhalen, maar 93 procent geeft er de voorkeur aan om thuis een doosje te ontvangen.

“Crosschannelklanten besteden bijna twee keer meer dan de gemiddelde offline klant per jaar: 1077 euro versus 590 euro. Daar staat wel tegenover dat diezelfde moderne internetkoper een winkeltrouw heeft van tussen de acht en tien procent. Bij de andere groep ligt dat tussen de elf en zeventien procent.” Ter illustratie: bij Zalando ligt de klantentrouw op dertien procent, bij Esprit op achtien en bij H&M op negentien procent. “Als je twintig scoort, doe je het al aardig.”

Opmerkelijk was de constatering dat er bij online modewinkels meer in de aanbieding wordt gekocht dan bij offline winkels. “En dat groeit, want dat is nu meer dan vorig jaar. Online retailers kennen het spelletje van sales, voordeel en acties nu goed. Je ziet dat bij schoenen meer dan de helft van de aankopen niet tegen de normale prijs, maar in de aanbieding ging.”

Deel dit bericht

4 Reacties

Sander

Interessant om te lezen. Klantentrouw is extra belangrijk in deze tijden, zowel in de winkels als online. Sowieso vind ik dat winkels zich moeten richten op klantenservice. Als men goed behandeld wordt, komt men ook eerder terug.

Paul Haarman

Even 2 kanttekeningen bij het succes van de cross channel retailers. Zoals dit interessante artikel laat zien hebben zij bij de uitrol van hun activiteiten naar online het meeste online succes. Je zou kunnen zeggen dat hun klanten al jaren zaten te wachten op een online présence. Onder die klantengroep zitten wellicht vele nieuwe online consumenten die wel bij hun vertrouwde winkel online durven te bestellen maar dat nog niet bij de pure-online players hebben aangedurfd. Door de positieve online ervaring bij hun vertrouwde winkel kunnen die al snel de verdere wijde wereld van het webwinkelen gaan ontdekken waardoor dit succes kortstondig kan zijn. Een tweede punt is natuurlijk dat die klantengroep hun aankopen verschuift naar online waardoor de fysieke winkels een versterkte omzetdaling meemaken. Dat kan het hele cross channel systeem onder druk zetten. Ik verwacht dat over 5 jaar een aantal grote cross channel retailers in problemen kunnen komen. Sommige retailers zullen daarentegen wel de juiste snaar blijven raken zowel online als off line. Het is echt een hele uitdaging als retailer vandaag de dag. Succes aan allen natuurlijk!

Marcel Holt

KPMG heeft studies verricht naar online en offline…ook Cor Molenaar met zijn boeken Red de winkel en Einde van de winkels… Uitkomst. In 2020 zijn offline en online versmolten..waarom opent Zalando winkels…70% van de consument vind funshoppen leuk..heb je geen fysieke winkel dan mis je een grote doelgroep..met name oom de impuls aankopen mis je dan. Waarom is Bol.com aan AH verkocht… In 1x heel veel filialen, service punten….was Freerecordshop actiever geweest online dan hadden ze er ook anders voorgestaan. Kortom. Online heeft offline nodig en visa versa..maar hoe doe je dat als bakker, slager, fietsenmaker, restaurant eigenaar….dat is niet eenvoudig. Gun elkaar de klant en de omzet, sla handen ineen en onderneem gezamenlijk acties…

Koopkracht ligt op niveau van 2000 omzet retail op niveau 1994. Immers minder koopkracht en verschuiving van aankopen naar online, waarbij er jaarlijks een omzetstijging is. En nu met de smartphones zal dat met tientallen procenten per jaar stijgen (onderzoek pay pall ).

Tijd voor actie.
http://Www.facebook.com/Flexkom.flexcard

Tycho

Tijd voor actie, zeker. Maar om dat te doen met een pyramidespel als Flexkom vind ik smakeloos. Ga je schamen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond