Deel dit artikel
-

Gijzeling in Apple Store Amsterdam beëindigd

De politie heeft in Amsterdam een einde gemaakt aan een urenlange gijzeling in de Apple Store aan het Leidseplein. Op beelden was te zien dat er iemand, vermoedelijk een klant, in de winkel onder schot werd gehouden.

Omstreeks 22.30 uur is het de politie gelukt de gijzelnemer te doen stoppen door hem aan te rijden toen een gijzelaar en de gijzelnemer naar buiten renden. De man is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Het slachtoffer, een 44-jarige Bulgaar, is ongedeerd.

De gijzelnemer is een 27-jarige bekende van de politie. De man heeft een strafblad in verband met de wet wapens en munitie. Hij had explosieven op zijn lichaam en eiste 200 miljoen aan cryptovaluta. Er zijn meteen twee woningen doorzocht.

Eerst werd nog gedacht aan een mislukte overval, maar volgens getuigen was de gijzeling het plan. De man kwam gelijk agressief binnen. Medewerkers begonnen te schreeuwen dat iedereen naar buiten moest.

Via de apptelefoon stuurde de man vanaf 19.01 uur een paar berichten en foto’s naar de locale zender AT5. ‘Hier spreekt de gijzelnemer, als het bedrag niet gaat worden verstuurd. Is deze stuurd. Is deze man het leven mede het systeem op jullie geweten’, schreef hij in het eerste appbericht.

Ook stuurde hij een foto waarop te zien was dat hij vlak naast de gegijzelde man stond en een legerbroek droeg en een foto van de lege Apple Store.

De politie wist tijdens de gijzeling zo’n zeventig mensen die in het gebouw aanwezig waren in veiligheid te brengen. Enkelen hadden zich verstopt in een bezemkast.

Bezoekers van het nabijgelegen complex De Balie mochten dat pand niet verlaten. Theater DeLaMar hield de deuren gesloten, net als de Stadsschouwburg.

De Apple Store is de grootste Apple winkel in Nederland, direct ernaast zit het hoofdkantoor van Apple Nederland. Organisatorisch zijn de winkel en het hoofdkantoor van elkaar gescheiden.

(Laatste update: 23/2 ,13.00)

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond