Deel dit artikel
-

‘Google biedt 1,3 miljard voor Waze’

Google koopt het Israëlische navigatiebedrijf Waze voor 1,3 miljard dollar. Dat meldt zondag de Israëlische zakenkrant Globes. Google lijkt daarmee Facebook te hebben verslagen, dat eveneens een bod op het bedrijf had uitgebracht.

AllThingsD meldt dat de koop dinsdag wordt bevestigd en Waze een onafhankelijke positie behoudt. Het bedrijf blijft ook (minstens drie jaar) gewoon in Israël.

Geruchten over de aankoop deden al enige tijd de ronde. Waze bestaat al sinds 2007 en maakt een navigatie-app die door 47 miljoen mensen in 193 landen wordt gebruikt. CEO Noam Bardin heeft Waze altijd de enige serieuze concurrentie voor Google genoemd.

De belangrijkste overweging om het bedrijf over te nemen zou de zogenoemde turn-by-turnnavigatie kunnen zijn. Daarnaast voegt Waze een sociale component toe. Gebruikers geven ongelukken en verkeerscontroles door, waardoor de verkeerssituatie zeer actueel wordt.

De overname van Waze is slecht nieuws voor TomTom. Op het mobiele vlak krijgt het Nederlandse bedrijf er dus een gevaarlijke concurrent bij. Overigens was Waze (voor Android en iOS) al gratis en heeft TomTom al langer ‘social mapping’.

Facebook zou een miljard dollar hebben geboden, maar de onderhandelingen werden vorige maand afgebroken.

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

7 Reacties

vinno777

Dit is juist helemaal niet slecht voor TomTom! Zij zijn nu de enige onafhankelijke wereldspeler in de mapping industrie. Wanneer Apple of Facebook eigen maps willen (en het is bekend dat ze dat willen), kunnen ze allleen TomTom kopen. TomTom is hiermee UNIEK in een steeds sterkere en belangrijkere business.

Maps zijn nu nog schaarser dan dat ze al waren en TomTom zit nu in een positie waarbij er veel vraag is naar maps, terwijl ze de enige overgebleven partij zijn. 1+1 = 2

vinno777

Daarnaast moet men zich afvragen waarom er 1,3 miljard betaald wordt voor een Startup als WAZE. TomTom is 10x groter. Wat is TomTom dan waard?

Het aandeel TomTom is blijkbaar zwaar ondergewaardeerd en daar is deze overname een “zwart op wit” bevestiging van.

leonard wolters

Bizarre waardering.

Ruben

Dat zijn flinke overname prijzen die Google op tafel legt.

Roger

@ Vinno777: Als er al Maps worden aangekocht, dan hoeft Waze niet ver te zoeken: Google maakt ze zelf. Dus ik zie niet in hoe de business van TomTom hierdoor sterker wordt.

Lindemansje

@ Roger

Waar Vino777 op hint is het feit dat TT dan als enige onafhankelijke partij acteert in de “Mapping business”. Aangezien je ziet dat Samsung een eigen software systeem aan het ontwikkelen is, Apple Google niet meer gebruikt.. kan je zelf wel gissen wat een mogelijke reactie is..

Facebook, Apple, Samsung en Lenovo en wie weet nog meer moeten toch maps hebben?

Matthieu

“Waze is er klaar voor” 😉

Gebruik het dagelijks en hoop dat het zo blijft zoals het nu is..

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond