Deel dit artikel
-

Google wil Chrome OS en Android samenvoegen

Google gaat Chrome OS en Android samenvoegen tot een nieuw besturingssysteem dat in 2017 op de markt moet verschijnen. Dat meldt de Wall Street Journal op basis van ingewijden.

Chrome OS is de systeemsoftware die nu vooral op laptops draait. Feitelijk is het een browserinterface die toegang biedt tot de vele diensten van Google. Chrome OS wordt hoofdzakelijk aangeboden op Chromebooks, goedkope laptops die momenteel in de onderwijsmarkt gretig aftrek vinden.

Google zou Android nu geschikt willen maken voor desktopgebruik. Grootste voordeel zou zijn dat ontwikkelaars in principe apps kunnen maken die meteen voor beide platformen geschikt zijn. Daarnaast krijgen Chrome OS gebruikers toegang tot ruim 1,6 miljoen Android apps.

Overigens draaien sommige Android apps nu al op Chromebooks. Technisch gezien komen beide systemen al overeen omdat ze beide op Linux zijn gebaseerd. Chrome OS is eigenlijk een versie van Gentoo Linux.

Een vroege versie wordt mogelijk volgend jaar al getoond op het ontwikkelaarscongres I/O. De uiteindelijke naam voor de systeemsoftware zou Chrome worden.

Het samenvoegen komt niet als een complete verrassing. In september lanceerde Google de Pixel C hybride tabletnotebook, waarop Android in plaats van Chrome OS draait.

Google lijkt het voorbeeld te willen volgen van Microsoft, dat met Windows 10 dezelfde gebruikersomgeving biedt voor zowel desktop als mobiel. Ook Apple neemt steeds meer elementen op van iOS in MacOS X, maar houdt mobiel en desktop nog strikt gescheiden.

Google heeft inmiddels gereageerd op de berichtgeving en stelt dat zowel Chrome OS als Android (beide open source) gewoon wordt doorontwikkeld.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond