Deel dit artikel
-

Google dieper in kunstmatige intelligentie met Engelse overnames

Google koopt twee bedrijven van wetenschappers van Oxford om hun kennis omtrent kunstmatige intelligentie. Het technologiebedrijf kan taal beter gaan begrijpen en computers ogen geven.

Het begrijpen van natuurlijke taal is de expertise van Dark Blue Labs. Zien en, meer specifiek, begrijpend kijken is wat de computersystemen van Vision Factory kunnen. Beide bedrijven worden door Google overgenomen en toegevoegd aan het team van DeepMind, ook in Engeland gevestigd.

Technisch gezien gaat het hier om niet veel meer dan de aanstelling van nieuwe werknemers. Deze zeven personen zijn niet al te lang geleden een eigen bedrijf begonnen. Dat verkopen ze nu met aanzienlijke winst en wetenschappelijk perspectief. Enerzijds blijven ze in parttime actief aan de universiteit van Oxford, anderzijds krijgen ze meer middelen om mee te werken dan ze hadden.

Net als onder meer Facebook en Baidu investeert Google momenteel honderden miljoenen dollars in startups op het gebied van kunstmatige intelligentie. Dat zijn veelal talentaankopen bij topuniversiteiten. Google etaleert specifieke interesse voor – wat heet – deep learning. Dat is een geavanceerde, intelligente manier van machine learning.

Met DeepMind Technologies, ook uit Engeland, kocht Google basiskennis voor deep learning. De twee recente acqui-hires geven Googles computers ogen, oren en – onderliggend – het vermogen tot begripsvorming.

Afgelopen september werden in Amerika vergelijkbare semi-wetenschappelijke deals gesloten met wetenschappers. Hun expertise betreft quantum computing. Hierdoor krijgt Google de hardware- én softwarematige basis om kunstmatige intelligentie, denkende en sprekende computers, op grote schaal te onsluiten aan zijn gebruikers.

Foto: striatic (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond