Deel dit artikel
-

Google krijgt belastingvoordeel bij datacenter Eemshaven

Geen subsidies, wel een belastingvoordeel. Dat vertelde NOM-directeur Siem Jansen gisteren in EenVandaag over de vestiging van een datacenter van de zoekgigant in Eemshaven. “Google betaalt niet meer belasting dan in andere landen.”

Er is drie jaar getrokken aan Google (‘Al die tijd hebben we lopen steunen, duwen, trekken’) en het bleef tot het laatst spannend, omdat er een bezwaar tegen de vergunning werd ingediend. Die was een dag later van tafel.

Google koos voor de Eemshaven vanwege het feit dat elf van de vijftien trans-Atlantische datakabels via Nederland binnenkomen. Wel hadden de Amerikanen vragen over het klimaat. Bij een stijgende zeespiegel wilde Google niet onder water staan. “Die zorg is er sinds de Katrina-ramp”, aldus Jansen.

De eerste fase van het Google-datacenter in de Eemshaven kost 600 miljoen en levert 150 banen op. De complete bouw is in 2017 afgerond.

Volgens Jansen zijn er gesprekken gaande met nieuwe datapartijen, maar hij wilde al wel kwijt dat het niet om Apple gaat. “Daar geloof ik niet in.”

Deel dit bericht

3 Reacties

Frank

Als je maar groot genoeg bent mag je met de belastingdienst in gesprek (not all pigs are equal) 🙁

Fons Tuinstra

Wat ik mis is informatie over hoe de zaak juridisch geregeld is. Na alle gedoe net NSA en Europese pogingen om een alternatief voor Amerikaanse bedrijven in Europa te ontwikkelen, is de vraag onder welke juridisdictie de data in de Eemshaven vallen interessant. Vallen die onder Nederlands recht, Europees recht, of toch Amerikaans recht?

Wim Roffel

Wat betalen ze voor hun electriciteit? Dit is de regio waar vroeger aluminium producent Aldel zat dat allerlei speciale regelingen voor goedkopere electriciteit had. Google is ook een electriciteits slurper.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond