Groningen krijgt stadsnetwerk

De stad Groningen krijgt een draadloos stadsnetwerk, waarop gebruikers in de toekomst via hun eigen provider kunnen inloggen. Op 3 oktober begint een proef.
Burgemeester Jacques Wallage, Simon Kuipers (voorzitter college van bestuur Rijksuniversiteit Groningen) en Henk Pijlman (voorzitter college van bestuur Hanzehogeschool Groningen) zullen op 3 oktober het officiële startschot voor de proef geven.
Het is de bedoeling dat een groot deel van de Groningse binnenstad (o.a. Grote Markt en Vismarkt) als testgebied gaat fungeren, in elk geval tot eind december. Bedrijven en instellingen mogen het netwerk dan voor uiteenlopende toepassingen gebruiken.
Het netwerk wordt niet alleen voor communicatie gebruikt, maar ook voor veiligheid, verkeersregulatie, openbare verlichting, onderwijs en mobiel werken. Zo zouden zelfs de verkeerslichten via het netwerk kunnen worden aangestuurd.
Alleen studenten van de hogeschool en universiteit kunnen er vanaf oktober via hun account gratis op. Stadjers, zoals de inwoners van Groningen worden genoemd, zullen alleen in de toekomst via een provider op het netwerk kunnen komen. Daarin verschilt het netwerk van andere openbare wifi netwerken die vaak door een partij (KPN, The Cloud) worden geëxploiteerd. Het model is vergelijkbaar met het Glasvezel Netwerk in Amsterdam, dat een open structuur voorstaat.
Het initiatief voor het draadloos stadsnetwerk komt van het Akkoord van Groningen, een samenwerkingsverband van de gemeente Groningen, Rijksuniversiteit Groningen en Hanzehogeschool Groningen. Een nog op te richten stichting Draadloos Groningen wordt verantwoordelijk voor de uiteindelijke aanbesteding van het draadloos stadsnetwerk. "We hopen dat een commerciële partij of een consortium dit uiteindelijk gaat exploiteren," aldus een woordvoerder, die niet wil vertellen hoeveel de proef gaat kosten. Het is dan ook nog niet bekend wanneer het netwerk volledig functioneel is.
Naar verwachting zullen stadsnetwerken over 10 jaar in elke stad even onmisbaar zijn als stadsverlichting of openbaar vervoer. In verschillende grote steden, zoals Londen en Parijs, bestaan al gedeeltelijk gespsorsorde netwerken, maar die richten zich uitsluitend op internettoegang.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond