Deel dit artikel
-

Google, Microsoft ontmoeten Europa over Vergeetrecht

Het lukt maar niet in het ‘Recht te worden Vergeten’ goed te implementeren bij zoekmachines. De Europese privacytoezichthouders zijn bezorgd en plannen een ontmoeting met Google en Microsoft.

Volgende week donderdag komen de partijen in Brussel bij elkaar om ervaringen en meningen uit te wisselen over het doorkrassen van verwijzingen in de indexen van zoekmachines. Daartoe zijn ze sinds kort verplicht. Een uitspraak van het Europese Hof geeft burgers het recht om te worden vergeten als ze daar om vragen en de casus zwaar genoeg weegt.

Precies dat onderwerp, de criteria om te krassen in de zoekindex, staat op de agenda van de privacywaakhonden van de 28 EU-lidstaten. Google maakt schijnbaar willekeurig websites onvindbaar omdat iemand daar om vraagt. Dat selectieproces an sich is niet transparant, vergeven van fouten en staat onder druk vanwege het aantal van de honderdduizenden schrapverzoeken.

De Wall Street Journal weet dat Europa in de loop van dit najaar met richtlijnen komt die zoekmachines als maatstaf kunnen gebruiken. Google heeft op zijn beurt een raad van advies samengesteld die, na consultatie van de EU-burger, zijn eigen regels wil maken.

In essentie gaat de discussie over waar de balans ligt tussen ‘recht te worden vergeten’ en het recht op informatie.

Een saillant detail is dat Google het ‘recht om te worden vergeten’ heel strikt toepast. Dit recht geldt enkel voor Europese ingezetenen, dus wordt doorgevoerd voor Googlesites met extensies als .nl, .be en .se. De .com-site draait om de originele index en toont dus de Amerikaanse resultaten.

Dit trucje paste Google vier jaar geleden ook al toe toen het zijn Chinese site moest censureren. Al het zoekverkeer werd vervolgens naar Hong Kong doorgestuurd, waar liberale wetten gelden dan op het Chinese vasteland.

Foto: hobvias sudoneighm (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond