Deel dit artikel
-

Google: ‘Vergeetrecht? Geen flauw idee’

Google moet van Europa het ‘recht om te worden vergeten’ implementeren, maar heeft geen idee hoe. De eerste implementaties vertoonden enorme flaters. Nu roept het de hulp van het publiek en een aantal topexperts in.

Wat is een goed evenwicht tussen het recht om te weten en het recht op privacy? Die vraag staat de komende maanden centraal in Googles poging tot open debat over ‘het recht om te worden vergeten’ door de zoekmachine. Hiertoe is het onlangs verplicht geworden door de hoogste Europese rechter.

In de afgelopen weken ontving het zoekbedrijf honderdduizenden verzoeken van mensen die hun naam deels of helemaal van internet willen zien verdwijnen. Het grote probleem blijkt de selectie aan de poort. De rode pen werd meerdere malen te enthousiast ingezet. Treffende voorbeelden zijn die waarbij krantenartikelen plotseling onvindbaar waren geworden. ‘Censuur van de geschiedenis’ riepen sommigen. ‘Opzet om de onduidelijke regels te beschimpen’, zeggen anderen.

Kort voor het weekend gaf Googles topjurist David Drummond voor het eerst enig idee over hoe zijn bedrijf inhoudelijk gezien omgaat met de schrapverzoeken.

Het technologiebedrijf heeft nu een team van topexperts om zich heen verzameld om zich een mening te vormen over hoe de uitspraak van het Europese Hof te implementeren. Voordat de wijze mannen en vrouwen aan de slag gaan, wordt eerst naar de mening van het publiek gevraagd.

De Raad van Advies bestaat uit een aantal zwaar geleerde Europeanen, onder wie Peggy Valcke, die ook gastprofessor aan de KUB in Tilburg is. Naast haar zitten onder meer Erich Schmidt en David Drummond maar ook de voormalig voorzitter van het Spaanse equivalent van het College Bescherming Persoonsgegevens, Jose-Luis Piñar, die ook vice-voorzitter van de WP29 was.

Op zijn consultatiepagina zegt de adviesraad: “We organiseren dit najaar consultatiebijeenkomsten in Europa en we zijn van plan deze op te nemen en live te streamen. Na de consultatiebijeenkomsten zal de raad zijn bevindingen publiceren en wij hopen dat dit meer inzicht zal geven in ons beleid op dit gebied, dat nog volop in ontwikkeling is.”

“De raad zal ook om bijdragen vragen vanuit de overheid, het bedrijfsleven, de media, de academische wereld, de technologiesector, privacy-organisaties en andere organisaties met een specifiek belang op dit gebied. Doel is te achterhalen wat de problemen en uitdagingen zijn bij het zoeken naar een goed evenwicht tussen het recht om te weten en het recht op privacy.”

Foto: Taro The Shiba Inu (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond