Deel dit artikel
-

Google en NASA zoeken slimste Nederlandse studenten

Google en NASA dagen Nederlandse studenten uit om de slimste technologie te bedenken voor de zorgsector. Hun vinding moet een miljoen Nederlanders kunnen helpen binnen vijf jaar.

Wie het beste idee aandraagt, mag op kosten van de organisatie van organisator Singularity University tien weken naar een zomerkamp. De winnaar wordt daar ondergedompeld in ideeën en presentaties van mensen als Larry Page, Peter Diamandis, Vint Cerf, Danny Hillis, Ray Kurzweil, Tim O’Reilly, Esther Dyson, Daniel Kraft, Clay Shirky, Vernor Vinge, Kevin Kelly en Chris Anderson.

De opdracht luidt: ‘Ontwikkel een technologische oplossing die de zorg in Nederland radicaal kan verbeteren, te weten een miljoen Nederlanders binnen vijf jaar qua zorg kan helpen. Concepten zijn ook welkom maar ze dienen wel haalbaar en realistisch te zijn. Prototypes zijn dus niet noodzakelijk maar wel een pre.”

De winnaars worden niet enkel geselecteerd op hun idee, maar ook op studieresultaten en ondernemerschap.

Yuri van Geest, Nederlands ambassadeur en dubbel alumnus van Singularity University: “De zorg in Nederland is momenteel een groot aandachtspunt, juist in tijden van grote bezuinigingen. De verwachting is dat nieuwe technologie de kosten in de zorg in de komende tien tot twintig jaar kan halveren door nieuwe oplossingen inzake toegang, preventie, diagnose en behandeling. Dit komt vooralsnog in beperkte mate naar voren in het nieuwe regeerakkoord.”

De Nederlandse wedstrijd maakt deel uit van een wereldwijde competitie waarin de organisatie naar de slimste ideeën zoekt:

Foto: Duncan Hull (cc)

Deel dit bericht

2 Reacties

Bas van der Veeken

Leuk initiatief! Snap alleen niet wat NASA met de zorg te maken heeft / wil hebben.

Yuri van Geest

NASA, Google, Cisco en Autodesk hebben in 2009 een nieuwe ‘universiteit’ in Silicon Valley opgezet om tegemoet te komen aan een manifeste behoefte bij nieuwe en bestaande leiders. De behoefte aan een instituut die meer oog heeft voor de volgende zaken i.v.m. klassieke universiteiten:
1. meer toekomstgericht
2. meer technologisch gericht (naast business, ethiek, design, storytelling etc.)
3. meer op horizontale integratie van technologieen en convergentie gericht (combinaties van biotech (DNA lezen en schrijven, gentherapie, stamceltherapie), nanotech, neurotech, AI, robotics, drones, nieuwe energiesoorten, 3D printers, mobiel, sensoren etc.)
4. meer gericht op doen via Lean Startup methodiek (ondernemen, denken en doen)
5. het vernieuwen van het hele curriculum met 60% per jaar (!)

Singularity University op het NASA R&D campus wil met al haar partners incl. NASA de grote maatschappelijke en mondiale vraagstukken mede helpen oplossen. Vandaar ook de zorg. De kennis die wij hier in Nederland creeren op dit gebied kunnen wij wellicht snel eveneens toepassen in ontwikkelingsgebieden/landen. Zorg is een van de 10 mondiale vraagstukken (Grand Challenges), mondiaal maar ook in NL zelf (denk aan vergrijzing, foute diagnoses en behandelingen, betaalbaarheid, toegang etc.).

Daarnaast is NASA zelf actief bezig met zorgvraagstukken, met name in de ruimte zelf. Hierbij kunnen wij denken aan onder meer neurodegeneratieve ziektes, botontkalking, spierontwikkeling, welzijn en terraforming. Er zijn allerhande interplanetaire zorgvraagstukken. Het is aannemelijk dat sommige zorgoplossingen in Nederland van waarde kunnen zijn / worden in deze vraagstukken. Niet allemaal maar wel een aantal.

Deze ‘wedstrijd’ in NL ofwel Incentive Prize is bedoeld om hier een kleine bescheiden bijdrage in te leveren.

Succes met de inzendingen, noteer alvast de deadline van 15 maart 2013 in de agenda’s 😉

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond