Deel dit artikel
-

Google: Nog weinig AI in bedrijfsprocessen cloudklanten

Bij producten op de consumentenmarkt gebruikt Google al vaak kunstmatige intelligentie. Taal- en beeldherkenning bijvoorbeeld. Op de zakelijke markt, in Google Cloud, valt nog veel te winnen.

Dat zei topman Sundar Pichai (foto) eind vorige week in een gesprek met financieel analisten na de publicatie van zijn kwartaalcijfers.

“Bedrijven migreren hun werkprocessen naar de cloud. Voor ons liggen er nog veel kansen om AI in te zetten voor echte zakelijke oplossingen, ongeacht de industrie. Op dit vlak is het nog erg vroeg dag.”

Concrete toepassingen noemt Pichai niet, maar de praktijk tot nu toe leert dat een bedrijf pas optimalisaties via AI kan toepassen als het eerst veel data in Google Cloud stopt. Want zonder data worden er geen modellen gemaakt en vindt er geen training plaats voor suggesties voor procesverbetering.

In zijn getuigenis voor een Amerikaanse parlementaire enquête benoemde Pichai vorige week Googles drie grootste technologische bijdragen aan het land. Dat zijn: kunstmatige intelligentie, kwantumcomputers en de basis voor zelfrijdende auto’s. Met Waymo, het merk waaronder die laatste activiteit plaatsvindt, wordt niet meer dan enkele tientallen miljoenen dollars omzet geboekt per kwartaal.

Foto: Maurizio Pesca (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond