Deel dit artikel
-

‘Google Places grootste locatiedienst in Nederland’

Foursquare heeft de naam, maar Google Places is de grootste locatiedienst van Nederland. Partijen als Facebook en Yelp spelen vooralsnog amper een rol van betekenis op de markt voor digitale lokale marketing voor het MKB in de fysieke wereld.

Dat blijkt uit een steekproef van onderzoeker Media Intelligence Lab. Het jonge bedrijf onderzocht in hoeverre bedrijven de fysieke locaties van bedrijven in Nederland staan vermeld op de locatiediensten Google Places, Facebook, Foursquare, Yelp en Feest.je.

Vanwege Googles actieve inspanningen met machines en mensen om bedrijven op de kaart te zetten, bij Maps en Plus, is van 98,2 procent van de ondernemingen de locatie bekend bij Google.

Aangezien de steekproef wordt gedaan met de namen van 355 restaurants scoort ook Feest.je hoog met 82,7 procent.

Hoewel Facebook door miljoenen Nederlanders wordt gebruikt, zijn het vooral de persoonsprofielen die daar scoren. Bedrijfsprofielen worden niet vaak aangemaakt: 26,2 procent.

Dit potentieel ‘bereik’ zegt echter nog niets over de mate waarin het bedrijfsleven locatiedienst kent en inzet. Op dat aspect zoomt Sewdath Ritoe van Media Intelligence Lab in met een andere maatstaf. Hij bekeek namelijk ook hoeveel bedrijven hun positie bij de verschillende locatiediensten daadwerkelijk claimden. Dat houdt in: ze zochten hun bedrijfsnaam bij de betreffende site op, melden zich als de eigenaar en konden die claim daadwerkelijk bevestigen.

Op dat punt wast Google de vrijwel afwezige concurrentie duidelijk de oren. De enige concurrent van enig belang is Foursquare. Die dienst wordt echter door zo’n klein publiek gebruikt, nog geen tweehonderdduizend Nederlanders, dat daar weinig betekenis aan kan worden gehangen.

Een kleine dertien procent van de onderzochte restaurants claimde zijn positie bij Google:

Een tweede peiling, van eergisteren, laat zien dat het waarschijnlijker is dat een bedrijf een Place Page heeft dan een eigen website:

TomTom Places en Hyves Spots zijn in het onderzoek niet meegenomen.

Foto: Rebecca Krebs (cc)

Deel dit bericht

1 Reactie

Restaurant Alexander Den Haag

Bedankt, wij staan nu vermeld…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond