Deel dit artikel
-

Google tien jaar aan de beurs: koers 1293 procent gestegen

De koers van het aandeel Google is in tien jaar 1293 procent gestegen. Daarmee is het het elfde best presterende aandeel in de Standard & Poor’s 500. Gisteren was het exact tien jaar geleden dat Google naar de beurs ging.

Google gebruikte voor zijn beursgang een zogeheten Nederlands veilingmodel. Potentiële aandeelhouders konden aangeven hoeveel aandelen ze voor een bepaalde prijs wilden hebben. Dat viel destijds niet goed bij beurshandelaren die zich achtergesteld voelden.

Het aandeel Google zou eigenlijk al een dag eerder op Wall Street verhandeld worden. Maar de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC keurde de aandelenregistratie op het allerlaatste moment toch niet goed. Een reden daarvoor gaf de SEC niet. Het zoekmachinebedrijf vroeg de beurswaakhond  daarop opnieuw om goedkeuring.

Google had al eerder een aanvaring gehad met de SEC, omdat er een interview met de twee oprichters van Google (Larry Page en Sergey Brin) in Playboy stond. Bedrijven die op het punt staan om naar de beurs te gaan, moeten terughoudend zijn met de informatie die ze verstrekken aan de media.

Maar achteraf gezien heeft Google enorm goed gepresteerd. Toch zijn er tien andere aandelen van bedrijven die het nog beter hebben gedaan sinds 2004: Salesforce klom 1720 procent, Netflix 2861 procent, Apple 4274 procent en Priceline 6215 procent.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond