Deel dit artikel
-

Google vecht tegen Duitse auteurswet

Google waarschuwt voor nieuwe Duitse auteurswetgeving die het vrijwel onmogelijk maakt om te citeren uit bestaande auteursrechtelijk beschermde artikelen. ‘Als deze wet er komt, worden bedrijven op kosten gejaagd.’ Ook het zoeken wordt beperkt.

Het kabinet van Angela Merkel heeft een nieuwe Leistungsschutzrecht voorgesteld die er voor moet zorgen dat uitgevers worden gecompenseerd voor de vermenigvuldiging van hun werken. Daarvan kan al sprake zijn als een klein stuk tekst wordt weergegeven via zoekmachines.

Onder de noemer ‘Willst Du auch in Zukunft finden, was Du suchst?’ probeert Google de publieke opinie te beïnvloeden. Google heeft ook contactadressen gepubliceerd voor Duitse politici die tegen de wet  zijn.

De campagne heeft al kritiek uitgelokt van parlementariër Peter Beyer uit het kabinet van Merkel. ‘Volkomen overdreven,’ vond hij. In de praktijk zou het betekenen dat Google een geringe compensatie aan uitgevers zou moeten betalen, een soort Google Tax.

Dat Google daar geen trek aan heeft, is niet verwonderlijk. Het Amerikaanse bedrijf wil natuurlijk voorkomen dat ook andere landen het bedrijf zo’n belasting oplegt.

Google is al jaren in gevecht met allerlei uitgevers over rechten. Het bedrijf heeft na zeven jaar juridisch getouwtrek over zijn Library Project bijvoorbeeld eerder dit jaar een schikking getroffen met de Association of American Publishers voor het indexeren van boeken. De dienst Google News leidde eveneens tot juridisch geheibel, onder meer met de Spaanse vereniging van dagbladuitgevers AEDE en met Belgische uitgevers.

Een soortgelijke compensatie als in Duitsland wordt ook voorgesteld in Frankrijk. Google dreigde vorige maand Franse uitgevers met het blokkeren van nieuwssites als het parlement dat voorstel aanneemt.’Google kan niet accepteren dat het verwijzen naar Franse media zijn voortbestaan bedreigt.’

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond