Deel dit artikel
-

Google verzet zich tegen verscherping van het recht om vergeten te worden

Google gaat zich verzetten tegen een mogelijke verscherping van het recht om vergeten te worden. De Franse Autoriteit Persoonsgegevens wil dat recht verder oprekken.

Sinds 2014 moet Google van het Europees Hof verzoeken van particulieren in behandeling nemen die om uiteenlopende redenen niet langer vermeld willen worden in de index van de zoekmachine.

Volgens het Europese Hof is Google als exploitant van de zoekmachine verantwoordelijk voor de verwerking van persoonsgegevens. Daardoor is ook Google gehouden aan een strenge privacywetgeving.

De zoekmachine maakte tot nu toe telkens een belangenafweging en gaat niet in op elk verzoek. Een particulier kan dan altijd nog naar de rechter stappen, iets dat steeds vaker gebeurt. Niettemin zijn sinds 2014 780.000 verwijzingen verwijderd.

Google verwijderde in het verleden alleen de zoekresultaten in de zoekmachineversie van het land waar het verwijderverzoek was ingediend. Via buitenlandse versies was de gewraakte informatie vaak nog wel te vinden. Sinds maart blokkeert Google die informatie ook elders, maar alleen voor gebruikers in het desbetreffende land. Met een IP-adres uit een ander land is de informatie alsnog te achterhalen.

De Franse Autoriteit Persoonsgegevens CNIL wil ook dat veranderd hebben. Dat vindt Google te ver gaan. Dan zou Google het Franse privacyrecht in andere landen moeten toepassen, hetgeen volgens Peter Fleischer van de Google Privacy Counsel onwerkbaar is.

De balans tussen privacy en de vrijheid van meningsuiting moet volgens Google juist worden begrensd. Een land kan geen rechten aan andere landen opleggen.

Google staat niet alleen in zijn opvatting. The Wikimedia Foundation, The Reporters Committee for Freedom of the Press, The International Federation of Library Associations en The Article 19 Coalition of Human Rights hebben zich inmiddels aan de kant van Google geschaard.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond