Deel dit artikel
-

Googles ‘Andere activiteiten’ weer ietsje groter

Google verdient zijn geld niet alleen meer met reclame-inkomsten uit de zoekmachine. Van kwartaal op kwartaal steeds iets minders. In de drie maanden tot eind september kwam 83,7 procent van de omzet uit reclamehandel.

Een jaar geleden was dat nog 85,8 procent, zo laten de zojuist gepubliceerde kwartaalcijfers zien (PDF). Wanneer CFO Ruth Porat de cijfers vannacht toelicht zal blijken dat cloudactiviteiten hier een belangrijke bijdrage aan leveren.

Tot de zogeheten ‘Andere activiteiten’ behoren behalve handel in telefoons, rookalarmen en deurbellen en ook de verkopen in Play Store. Deze tak is in het derde kwartaal goed voor 6,4 miljard dollar omzet. Een jaar geleden was dat nog 4,6 miljard dollar. De groei bedraagt derhalve 38 procent en is bijna het dubbele van de groei van het hele Alphabet-concern waar Google onder valt.

CEO Sundar Pichai vertelt dat de toename in reclame-inkomsten bij mobile search en YouTube de grootste bijdragen leveren aan de omzetgroei van 21 procent. Het totaal van de reclamehandel bedraagt 33,9 miljard dollar. Het merendeel daarvan, 28,6 miljard dollar, wordt gerealiseerd op Googles eigen sites. Iets meer dan vijf miljard op websites van derden, waar de technologiegigant de reclame-exploitatie verzorgt.

De nettowinst over de periode komt uit op 7,1 miljard dollar. Een jaar geleden rapporteerde het concern 9,2 miljard.

Ondanks de iets hoger dan verwachte verkoopcijfers laten beleggers nabeurs weten dat ze het aandeel Google nu twee procent minder waard vinden. Dat komt vermoedelijk door de iets lagere winst per aandeel.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond