Deel dit artikel
-

Resultaat Google stelt beleggers teleur

Alphabet, het moederbedrijf van Google, boekt een kwartaalomzet van 36,3 miljard dollar. Dat ligt een miljard dollar onder de verwachtingen van beleggers, die het aandeel nabeurs direct straffen.

Enkele minuten na publicatie van de financiële resultaten over het eerste kwartaal (PDF) staat het aandeel Alphabet al bijna vijf procent in de min. Niet enkel vallen de verkopen tegen, ook de winst per aandeel komt lager uit dan verwacht.

De verkopen stegen met zeventien procent en er werd een nettowinst geschreven van 6,7 miljard dollar. En deze winst is nadat Alphabet de geldboete van de Europese Commissie van anderhalf miljard dollar heeft genomen. Die kreeg het in maart jongstleden voor het bevoordelen van Googles shoppingtool in de eigen zoekresultaten. Zo’n eenmalige boete deert het bedrijf fundamenteel niet.

De omzet kwam uit op 36,3 miljard dollar. Het merendeel daarvan, dertig miljard dollar, wordt geboekt met reclame-inkomsten: met commerciële teksten bij Search, Gmail en Maps en display-advertising in programmatic netwerken. Zestien miljard van het totaal hiervan wordt in de VS geboekt, elf miljard in Europa en het Midden-Oosten en zes miljard in het Verre Oosten.

De post Other Revenues groeide met zeventien procent tot 5,4 miljard dollar. Daaronder vallen behalve handel in telefoons, rookalarmen en deurbellen, ook verkopen in Play Store en Google Cloud.

In een toelichting meldde CFO Ruth Porat dat verkopen van de Pixel smartphone tegenvallen. Het bedrijf staat op het punt om nieuwe modellen aan te kondigen op zijn ontwikkelaarscongres I/O.

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond