Deel dit artikel
-

Graduate Entrepreneur Fund haalt 56 miljoen op

Investeerder Graduate, dat zich richt op jonge ondernemers, haalt 56 miljoen op voor zijn early stage-fonds. Het Zuid-Hollandse bedrijf deed afgelopen jaar tien investeringen.

Het geld wordt gebruikt om jonge bedrijven te ondersteunen van pre-seed tot Series A-fase. In Nederland zijn niet veel investeerders die zich specifiek op deze groep richt, omdat het hen te riskant overkomt. Graduate doet veel kleine investeringen om dat risico te spreiden. Cheques, in jargon: tickets, zijn tussen de vijftigduizend en twee miljoen euro.

Auke van den Hout, managing partner van Graduate Entrepreneur Fund zegt in een persbericht: “We zagen het afgelopen jaar veel durfkapitaal de Nederlandse en Europese markt opkomen. Maar we zien ook dat dit vaak opschuift naar investeringen in de latere fases, terwijl juist in de vroege fase de beschikbaarheid van middelen minder wordt. Door vroeg in te stappen en de jonge ondernemers te begeleiden in deze vroege fase, zullen meer bedrijven die volgende fases bereiken en kan Nederland zich in Europa als unicornmachine positioneren. Die potentie is er en nu is er dus ook geld voor beschikbaar.”

Het fonds werkt in Rotterdam en Delft. Het is een initiatief van een groep succesvolle alumni van Erasmus Universiteit Rotterdam, Erasmus MC en TU Delft. Het staat onder leiding van ervaren fondsmanagers als Auke van den Hout, Angela Pellaupessy, Ludolf Stavenga en Nienke Roef. Ze werken nauw samen met studententeam in Delft en Rotterdam om nauw contact te houden met de ondernemers en uitvinders in spe. De alumni bieden naast financiering ook coaching en toegang tot een uitgebreid netwerk.

Tot de nu tien portfoliobedrijven behoren onder meer: Quantware, Workwize, Clickdrive, Focus (AI/patenten), Loop (doodskisten van mycelium), Rapidemic, Orderli, Savvy (schoonmaakmiddelen), Gymstory, Auto-pilot (data onttrekken aan documenten) en Fusion Engineering (ontwikkelaar OS voor drones).

De officiële lancering van Graduate Entrepreneur was op 8 april 2021 door Rotterdam-alumni Sandro van Hellenberg Hubar (oprichter Xindao), Michiel Muller (serieondernemer, nu Picnic) en Frans van Houten (CEO Philips) samen met TU Delft-alumni Gert Jan van der Hoeven (oprichter en managing partner H2 Equity Partners) en Menno Antal (voormalig managing partner van 3i Group). Dat deze ze samen met de collegevoorzitters van TU Delft, Erasmus Universiteit Rotterdam en Erasmus MC.

Foto: Fred Romero (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond