Deel dit artikel
-

Groot onderzoek naar effecten e-health

Verzekeraar Achmea en Philips zijn onder de noemer e-Vita een zorgveldbreed onderzoek gestart naar zorg op afstand voor mensen met de chronische aandoeningen diabetes en hartfalen. De initiatiefnemers spreken over één van de grootste onderzoeken naar de effecten van telezorg.

Mensen met een chronische aandoening krijgen via het zorgplatform e-Vita inzage in eigen patiëntgegevens die bekend zijn bij hun huisarts en specialist. Ze kunnen zich op de persoonlijke website ook verdiepen in kennis over hun ziekte. Ze houden hun eigen arts op de hoogte. Zo geven mensen met hartfalen onder meer met regelmaat gegevens door als bloeddruk, hartslag en gewicht via een telezorgoplossing van Philips. Op termijn kan iedere aandoening op een omgeving als e-Vita worden aangesloten, zegt Léon van der Vorst, hoofd medische thuiszorgoplossingen van Philips Benelux.

Er zullen zeker vijfduizend patiënten aan deelnemen. Er wordt 4,5 miljoen euro in het onderzoek geïnvesteerd dat in 2015 moet zijn afgerond.

Ziekenhuizen, huisartsen en universiteiten onderzoeken in het e-Vita programma samen hoe online zorgverlening en bewaking op afstand bijdragen aan zelfmanagement van patiënten en aan het verbeteren van eerste en tweedelijns zorgpaden. Dit moet leiden tot minder complicaties en een daling van de zorgvraag, waarbij de gezondheid en kwaliteit van leven van mensen met een chronische aandoening wordt gehandhaafd of verbeterd.

Aan het programma doen verschillende ziekenhuizen en onderzoeksinstituten mee, onder meer het Leids Universitair Medisch Centrum, Kenniscentrum voor Ketenzorg, UMC Utrecht, UMC Julius Centrum, RIVM, VUMC, en de Universiteit Twente. De NHG (Nederlands Huisartsen Genootschap), Diabetes Vereniging Nederland, Hart en Vaatgroep, NPCF, NVALT en het Longfonds hebben geadviseerd over de inhoud van de e-health toepassing en het onderzoeksprogramma.

Het interactieve zorgplatform e-Vita komt voort uit de Stichting Zorg Binnen Bereik, die in 2010 werd opgericht door Philips en de zorgverzekeraars van Achmea om de verschillende partijen in het zorgveld een hoofdrol te geven in het zorginnovatieproces. De twee organisaties willen zo innovatie in de zorg versnellen. E-Vita is nu in onderzoeksverband beschikbaar voor patiënten met diabetes en hartfalen. Eind 2013 wordt dit verder uitgebreid met patiënten met chronische luchtwegaandoeningen (COPD).

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond