Deel dit artikel
-

Grote Europese retailers roepen EU op om hoge Visa- en Mastercard-kosten aan te pakken

Enkele van Europa’s grootste winkelketens en online retailers hebben de Europese Commissie opgeroepen om in te grijpen tegen de, naar eigen zeggen, buitensporige kosten die Visa en Mastercard in rekening brengen. Volgens hen schaden deze tarieven de concurrentiekracht van de EU en vormen ze een belemmering voor alternatieve betaalmethoden.

Visa en Mastercard beheersen momenteel ongeveer twee derde van alle kaartbetalingen in de eurozone. Al jarenlang klagen winkeliers over de hoogte van de transactiekosten en het gebrek aan transparantie over de structuur van die kosten.

In een brief van 13 mei, ingezien door Reuters, stellen de bedrijven: ‘Internationale kaartsystemen hebben hun tarieven kunnen verhogen zonder enige vorm van concurrentiedruk of toezicht van toezichthouders. Het geheel aan tarieven en regels is bovendien zo complex en ondoorzichtig geworden, dat marktpartijen nauwelijks begrijpen waarvoor ze betalen, laat staan dat ze die kosten kunnen aanvechten.’

De klachten van retailers vormen mede de aanleiding voor de EU om alternatieven zoals een digitale euro te verkennen, om zo de afhankelijkheid van Amerikaanse betaalbedrijven te verminderen. De trage voortgang van de wetgeving rondom een digitale munt zorgt echter voor frustratie onder beleidsmakers en het bedrijfsleven.

De groep verwijst naar een rapport van adviesbureau The Brattle Group uit 2024, waaruit blijkt dat de totale kosten van internationale kaartsystemen tussen 2018 en 2022 met 33,9% zijn gestegen — gemiddeld 7,6% per jaar, bovenop de inflatie. Tegelijkertijd zien Europese handelaars en consumenten geen noemenswaardige verbeteringen in dienstverlening.

Visa verdedigde zich door te stellen dat de kosten de waarde weerspiegelen van de geboden diensten aan banken, handelaars en consumenten in Europa. Mastercard heeft vooralsnog niet gereageerd op het verzoek om commentaar.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond