Deel dit artikel
-

Hable One maakt smartphones toegankelijk voor blinden en slechtzienden

De smartphone is voor blinden en slechtzienden lastig te bedienen. Daar wil Hable verandering in brengen. De Hable, ontwikkeld aan de TU/e, is een apart apparaatje dat gekoppeld is aan de smartphone. Hiermee kunnen blinden en slechtzienden typen en navigeren door hun telefoon.

Met de zes toetsen kunnen zij op basis van brailleschrift alle letters, cijfers en leestekens typen. Met de twee functietoetsen is de telefoon te bedienen door middel van VoiceOver en Talkback software. Dit zit op elke smartphone en zorgt ervoor dat iedere actie uitgesproken wordt voor de gebruiker. De smartphone zelf kan tijdens het bellen of appen gewoon in de tas of broekzak blijven zitten.

Afgelopen zomer heeft Hable een test uitgevoerd met veertig blinden en slechtzienden. Na twee weken gaf 85 procent van de deelnemers aan het product graag te willen houden. Hierna heeft de helft van de deelnemers het ook daadwerkelijk aangeschaft.

De Hable One is pas net op de markt, maar het team denkt al na over andere manieren om smartphone voor een groter publiek toegankelijk te maken.

Foto: Bart van Overbeeke

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond