Deel dit artikel
-

Nieuwe wet stelt strenge eisen web- en appdesign

Op 1 juli wordt een nieuwe wet van kracht die eisen stelt aan het design van sites en apps van overheidsinstanties. Ze moeten helemaal toegankelijk zijn voor mensen met een handicap, onder wie doven en blinden.

Het gevolg daarvan is dat duizenden websites van overheidsinstanties in de publieke sector moeten worden geanalyseerd op hun toegankelijkheid en, wanneer nodig, bijgewerkt.

De nieuwe wet vloeit voort uit een Europese richtlijn die in 2016 werd aangenomen.

Volgens directeur Jasper Verbunt van bureau Redkiwi, dat veel voor overheden werkt, drijven toegankelijkheidseisen de bouwprijs van een website op. “Niet enkel het ontwerp maar ook de content moet aangepast worden. Denk aan het ondertitelen of zelfs transcriberen van video’s. Daarnaast moet je ook testen op toegankelijkheid. Ook dat kost geld.”

Websites die zijn gepubliceerd voor 23 september 2018 moeten voor 23 september 2020 voor iedereen in Nederland toegankelijk zijn. Sites die na 23 september 2018 worden gepubliceerd hebben een deadline van 23 september 2020 2019. Voor mobiele apps geldt 23 juni 2021.

Er zijn in Nederland twee miljoen mensen met een beperking. Expertisecentrum Accessibility.nl zegt: “Verschillende handicaps hebben invloed op het gebruik van internet: denk aan blind, slechtziend, kleurenblind, doof, slechthorend, motorische of verstandelijke beperking.” Een deel van hen gebruikt digitale diensten via een hulpmiddel, een braillelezer bijvoorbeeld. Maar dan moeten die diensten wel zo zijn geschreven dat ze daarmee overweg kunnen.

Het W3C, de internationale organisatie die de webstandaarden opstelt, publiceerde daartoe eind 2008 al de zogeheten WCAG-standaard en updatete die op 5 juni 2018.

De website van Thuiswinkel.org, bijvoorbeeld, kreeg in maart nog het certificaat van toegankelijkheid.

Digitale toegankelijkheid wordt internationaal ook geagendeerd door de Verenigde Naties via VN-verdrag Handicap. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport stuurde hierover vorige week nog een brief aan de Tweede Kamer. Daarin details van het programma ‘Onbeperkt Meedoen!’. Drempelvrij.nl las het programma en vat samen: “In twee actielijnen wordt expliciet aandacht besteedt aan digitale toegankelijkheid: vergroten aantal toegankelijke websites portals en apps” en “alle overheidswebsites toegankelijk [maken]”.

Vandaag, op de langste dag van het jaar, organiseert het Oogfonds weer de actie Blind voor 1 Dag. Bureau LimoenGroen uit Amsterdam gaat die dag ‘op zwart‘. De mensen van het bedrijf gaan die dag blind reizen, programmeren en hun websites op toegankelijkheid testen.

Foto: rustyclark (cc)

Deel dit bericht

5 Reacties

Rob

Kun je me uitleggen wat het verschil qua deadline is (een dag?): Websites die zijn gepubliceerd voor 23 september 2018 moeten voor 23 september 2020 voor iedereen in Nederland toegankelijk zijn. Sites die na 23 september 2018 worden gepubliceerd hebben een deadline van 23 september 2020.

Erwin Boogert

Dat stond er idd niet goed, Rob. Dank voor je attente opmerking. Ik heb het gecorrigeerd.

Tristan van Doorn - Pubbly

Het gaat niet alleen om websites en apps, maar in principe om alle publieke content – dus ook PDF documenten. Het team bij Pubbly.nl heeft een platform ontwikkeld dat de conversie van ‘gewone’ PDF naar een digitoegankelijk document mogelijk maakt.

Rolf Winter - WCAG.nl

In juli 2018 wordt de nieuwe website van WCAG gelanceerd (www.wcag.nl). Daar kun je eenvoudig en gratis een WCAG quickscan laten uitvoeren op WCAG 2.0 A, AA en AAA niveau. Altijd goed als eerste indicatie hoe je website er voor staat.

Robert - Digitaaltoegankelijk

Wat goed dat over dit onderwerp geschreven wordt. Op https://digitaaltoegankelijk.com/ las ik laatst ook over dit onderwerp, zij benaderen het echt vanuit de mensen met de beperking, misschien ook interessant om een keer te bekijken.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond