Deel dit artikel
-

Gemeentes scoren slecht op digitale toegankelijkheid

Nog geen dertig procent van de van websites van Nederlandse gemeentes is volledig digitale toegankelijk. Honderdduizenden, zo niet miljoenen, Nederlanders kunnen hun handicap niet goed terecht bij de website van hun gemeente.

Dat laat een nieuw verschenen onderzoek zien naar de digitale toegankelijkheid van de lokale overheidssites, uitgevoerd door fullservice WordPress-bureau Stuurlui uit Utrecht. “Uit deze test blijkt dat slechts 106 van de 380 de homepagina volledig toegankelijk hebben gemaakt. Dit is een score van 28 procent.”

Een website geldt als toegankelijk als iedereen hem kan gebruiken, of daar hulpmiddelen bij nodig zijn of niet.

Sinds 1 juli geldt er een nieuwe wet die eisen stelt aan het design van websites, maar ook apps, van overheidsinstanties. Die bepaalt dat mensen met een functiebeperking, onder wie doven en blinden, niet digitaal mogen worden buitengesloten. De nieuwe wet vloeit voort uit een Europese richtlijn die in 2016 werd aangenomen.

Volgens directeur Jasper Verbunt van bureau Redkiwi, dat veel voor overheden werkt, drijven toegankelijkheidseisen de bouwprijs van een website op. “Niet enkel het ontwerp maar ook de content moet aangepast worden. Denk aan het ondertitelen of zelfs transcriberen van video’s. Daarnaast moet je ook testen op toegankelijkheid. Ook dat kost geld.”, zei hij eerder tegen Emerce.

Websites die zijn gepubliceerd voor 23 september 2018 moeten voor 23 september 2020 voor iedereen in Nederland toegankelijk zijn. Sites die na 23 september 2018 worden gepubliceerd hebben een deadline van 23 september 2019. Voor mobiele apps geldt 23 juni 2021.

Er zijn in Nederland twee miljoen mensen met een beperking. Expertisecentrum Accessibility.nl zegt: “Verschillende handicaps hebben invloed op het gebruik van internet: denk aan blind, slechtziend, kleurenblind, doof, slechthorend, motorische of verstandelijke beperking.” Een deel van hen gebruikt digitale diensten via een hulpmiddel, een braillelezer bijvoorbeeld. Maar dan moeten die diensten wel zo zijn geschreven dat ze daarmee overweg kunnen.

Het W3C, de internationale organisatie die de webstandaarden opstelt, publiceerde daartoe eind 2008 al de zogeheten WCAG-standaard en updatete die op 5 juni 2018.

Het is geen toeval dat het onderzoek van bureau Stuurlui uit Utrecht juist nu verschijnt. Van 1 tot en 6 oktober is het Week van de Toegankelijkheid. Digitale accessibility is daar een onderdeel van.

Al jaren geeft de Stichting Drempelvrij waarmerken uit aan de organisaties wier websites aantoonbaar toegankelijk zijn.

Foto: Tobias Scheck (cc)

Deel dit bericht

4 Reacties

Iacobien Riezebosch

In dit artikel wordt verwezen naar een onderzoek waaruit zou blijken dat ‘106 van de 380 overheidwebsites’ digitaal toegankelijk zou zijn. Dit kun je niet concluderen uit het onderzoek zoals dat uitgevoerd is. Dat je deze conclusie niet kan trekken blijkt uit de ondezoeksmethode.

Er is op 1 dag getest met ‘externe tools’. Met tools kun je slecht een beperkt aantal van de succescriteria (beperkt) testen.

Om te weten of een pagina voldoet moet je ook handmatig testen. Als je enkel met tools meet, dan test je niet alles en kun je hoogstens zeggen dat er geen problemen met een tool gevonden zijn.

Dat betekent niet dat de pagina’s daarmee toegankelijk zijn. Een groot deel van de succescriteria kun je helaas alleen handmatig meten.

Daarnaast wordt gezegd dat toegankelijkheid de kosten zou opvoeren door dure aanpassingen. Als je achteraf ontwerpen of websites moet repareren dan kost dat inderdaad geld. En ja, ondertiteling is meer werk. Maar zet die kosten ook af tegen de baten. Je bereikt namelijk veel meer mensen. En je voldoet straks aan wetgeving.

Transcriptie van video is overigens geen eis. Waar braillelezer staat wordt ‘brailleleesregel’ bedoeld.

Erwin Boogert

Heb je zelf actief met deze materie? Ik begreep dat het bij mobiele apps helemaal huilen met de pet op is. Qua toegankelijkheid. Herken je dat beeld?

Robert - Digitaal Toegankelijk.com

Wat goed dat hier aandacht aan wordt besteed. Het is inderdaad heel belangrijk dat websites steeds toegankelijker worden. Op https://digitaaltoegankelijk.com/ kun je er ook veel over lezen, zij hebben een kennisbank en methode ontwikkeld die het benadert vanuit de doelgroep. Ook interessant.

Robert - Digitaal Toegankelijk.com

Echt een boeiend onderwerp, wordt steeds meer aandacht aan besteed. En terecht. Op https://digitaaltoegankelijk.com/ kun je er ook veel over lezen, zij hebben een kennisbank en methode ontwikkeld die het benadert vanuit de doelgroep. Ook interessant.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond