Deel dit artikel
-

Ziekenhuizen falen op digitale toegankelijkheid

Bijna alle ziekenhuizen in Nederland zijn niet goed digitaal toegankelijk voor mensen met een beperking. Hiermee zijn ze in overtreding van een nieuwe wet die afgelopen zomer is ingevoerd op basis van Europese besluitvorming.

Tot deze constatering komt specialistisch bureau Stuurlui uit Utrecht na een analyse van de website van alle negentig ziekenhuizen in Nederland.

De meeste problemen werden geconstateerd met iets simpels als het ontbreken van alternatieve tekst bij een afbeelding. Het grootste deel van Nederland heeft daar geen last van, want die leest de website niet met hulpmiddelen. Visueel gehandicapten daarentegen kunnen afbeelding enkel ‘lezen’ met behulp van de alt-teksten.

Twee andere veelvoorkomende issues hebben te maken met te weinig kleurcontrast op de sites en slechte site-inrichting voor readspeakers en tekstvergroters.

De steekproef is gedaan op 22 oktober 2018. De ziekenhuizen die het best scoorden zijn Ziekenhuis Groep Twente, Waterlandziekenhuis, VieCuri Medisch Centrum, Rijnstate en het OLVG.

Sinds 1 juli geldt er een nieuwe wet die eisen stelt aan het design van websites, maar ook apps, van (semi-)overheidsinstanties. Die bepaalt dat mensen met een functiebeperking, onder wie doven en blinden, niet digitaal mogen worden buitengesloten. Het betreft ongeveer een op de drie Nederlanders.

De nieuwe wet vloeit voort uit een Europese richtlijn die in 2016 werd aangenomen.

Websites die zijn gepubliceerd voor 23 september 2018 moeten voor 23 september 2020 voor iedereen in Nederland toegankelijk zijn. Sites die na 23 september 2018 worden gepubliceerd hebben een deadline van 23 september 2019. Voor mobiele apps geldt 23 juni 2021.

Er zijn in Nederland twee miljoen mensen met een beperking. Expertisecentrum Accessibility.nl zegt: “Verschillende handicaps hebben invloed op het gebruik van internet: denk aan blind, slechtziend, kleurenblind, doof, slechthorend, motorische of verstandelijke beperking.” Een deel van hen gebruikt digitale diensten via een hulpmiddel, een braillelezer bijvoorbeeld. Maar dan moeten die diensten wel zo zijn geschreven dat ze daarmee overweg kunnen.

Het W3C, de internationale organisatie die de webstandaarden opstelt, publiceerde daartoe eind 2008 al de zogeheten WCAG-standaard en updatete die op 5 juni 2018.

Foto: Thomas Geersing (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond