Deel dit artikel
-

Hands-on: Scanadu Scout

Dit weekend ontvingen de eerste backers van een van de meest succesvolle Indiegogo campagnes tot nog toe hun langverwachte Scanadu Scout. Het door Star Treks Tricoder geïnspireerde apparaatje maakt het mogelijk om de belangrijkste vitale kenmerken eenvoudig te meten. Het is, zeg maar, een dokter op zakformaat. Kenmerken die het apparaat meet zijn bloeddruk, hartslag, temperatuur en het zuurstof gehalte van je bloed. Precies deze zaken meet de dokter bij een bezoek vaak als eerst. Met dit apparaat wordt die meting nu in theorie plaats onafhankelijk.

Scanadu vestigde met haar campagne in 2013 een nieuw record op Indiegogo. Backers konden zich daar inschrijven voor de bèta van het toestel voor 269 dollar. Zo’n 8500 geïnteresseerden zamelden gezamenlijk maar liefst 1,6 miljoen dollar in. Na afloop van de crowdfunding campagne haalde Scanadu ook nog eens 14 miljoen op aan financiering van investeerders.

De Scout heeft een medische functie en zit daarom vast aan regelgeving. Er is om die reden flink wat aandacht besteed aan de betrouwbaarheid van het apparaat. Waar veel wearables grote verschillen vertonen tussen de metingen per apparaat, is er bij de Scout eindeloos getest en getweaked om ervoor te zorgen dat alle sensor data betrouwbaar is binnen de strikte foutmarges van de autoriteiten. Een flinke uitdaging, want het kleine apparaatje combineert meerdere meetinstrumenten in één kleine behuizing.

Zoals bij de meeste crowdfundingcampagnes werd de beloofde deadline niet gehaald. Een klein jaar na de toegezegde verzenddatum, kwam er bericht vanuit de Verenigde Staten dat ze klaar waren voor het verschepen. Ondanks de vertraging waren er volgens Scanadu minder dan honderd mensen hun geld terug gevraagd. De grote vraag is nu natuurlijk: was het het wachten waard?

Ervaringen
Ik was een van de eerste backers van het project. De missie van Scanadu spreekt me aan, en ik wilde uit eerste hand ervaren hoe ze hun droom werkelijkheid zouden gaan maken. Eind vorige week ontving ik eindelijk mijn Explorer editie van de Scout. In een wat sobere verpakking zat het apparaatje met een USB-kabel. Voor gebruik moet je eerst de Scanadu Scout applicatie downloaden (zowel voor iOS als Android beschikbaar). De eerste keer dat je de applicatie opent, maak je een account aan waarbij je een aantal basisgegevens over jezelf invoert zoals leeftijd, lengte, gewicht en geslacht. Daarnaast geef je de Scout een naam waarna je aan de slag kan.

Het gebruik is simpel. In de applicatie word je van het begin tot het eind door het proces geloodst. De applicatie geeft instructies over hoe je de scan moet uitvoeren. In principe is het een kwestie van aan zetten en het apparaat tegen je voorhoofd houden waarna er binnen een halve minuut een scan wordt gemaakt. Het is zo simpel dat dit zelfs voor een digibeet goed te doen is.

Na de scan krijg je de resultaten te zien, samen met een indicatie of de waarde per gemeten kenmerk goed (groen) tot slecht (rood) is. Als je een tijdje metingen doet kan je ook het verloop zien van de waarden in een grafiek. Handig bijvoorbeeld als je ziek bent en wil weten of het al iets beter gaat.

Kanttekeningen
De Scout is verstuurd aan backers van de Indiegogo-campagne. Zij doen in feite mee aan een grote klinische test om het apparaat te voorzien van FDA-goedkeuring.

Al is het begin goed, er zijn toch nog wel wat dingen aan te merken op het device en de applicatie. Zo duurt het soms erg lang voordat de Scout erin slaagt om goede data te kunnen meten, en lukt het (bij mijn device) niet altijd om temperatuur te meten. Daarnaast is het momenteel een persoonsgebonden device. De applicatie biedt maar ruimte aan één persoon voor de metingen. Metingen van familie zijn mogelijk vertekent, omdat het mij niet duidelijk is in welke mate mijn profielinformatie een rol speelt bij de uiteindelijke waarden die ik in de applicatie zie. Ik kan me voorstellen dat dit in de toekomst verandert zodra het apparaat niet langer in de testfase zit.

Conclusie
De Scanadu Scout maakt het erg gemakkelijk om een hoop belangrijke informatie op een gemakkelijke manier te kunnen verzamelen. Als je gezond bent, zal je dit apparaat niet dagelijks gebruiken en is de prijs te hoog. Zodra dit apparaat breed beschikbaar komt voor een schappelijke prijs, zou het me niet verbazen als ieder gezin er straks een heeft.

Deel dit bericht

6 Reacties

Janny g.

Is die al te koop en welke prijs?

Sam

Ha Janny,

Ik zie je bericht nu pas.. Hij is nog niet te koop, maar ze zijn wel druk bezig met de tests om hem goedgekeurd te krijgen. De prijs is op dit moment nog hoog (meer dan 100 dollar voor een slimme thermometer). Super voor de gadget freak, maar mogelijk wat duur voor alledaags gebruik.

R.van Rijn

Ik lees net over het priduct.
Wij zijn wat ouder (65) en hebben beiden een paar euvels en het zou prettig zijn als je zelf zo simpel bepaalde waardes kunt controleren voordat je direct naar de dokter rent. Lijkt mij geweldig. Ga door met het ontwikkelen en toegankelijk maken voor een groter publiek

Henk

Waar kan ik me inschrijven als backer voor de opvolger of een eHealth apparaat?

Sid

Kijk ook eens bij livv-health.nl.
Zij supporten deze tools,analyseren en geven 24/7 feedback
op metingen met analyse en advies.

Sam

Dank Sid,

De website is denk ik nog niet live. Als ik naar de URL ga krijg ik een 403 error. Ik wist niet dat Scanadu al deed aan het uitwisselen van gegevens.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond