Deel dit artikel
-

Hands-On: Google Home Mini

De slimme luidsprekers zijn tegenwoordig niet aan te slepen, als we de vakpers mogen geloven, maar heb je er in Nederland ook echt wat aan? Vooralsnog verstaat de Google Home Mini alleen Engels.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de Google Home Mini is officieel niet te koop in de Benelux, voornamelijk omdat de Nederlandse taal niet wordt ondersteund. Wat niet wegneemt dat je hem elders, bijvoorbeeld in Duitsland of Frankrijk, makkelijk kunt bestellen voor minder dan 35 euro. Voor wie kennis wil maken met het fenomeen slimme luidspreker is dat natuurlijk een ideale prijs. Voor duurdere luidsprekers, zeker die van Amazon en Apple, betaal je heel wat meer.

Een slimme luidspreker is in feite niks anders dan een luidspreker met stembediening. Hij kan muziek afspelen, maar ook allerlei vragen beantwoorden. Dat doet hij alleen nadat je Hey Google of OK Google hebt gezegd, omdat de microfoon anders op alles zou reageren.

De Home Mini is te koop in wit, donkergrijs en koraalrood en ziet er uit als een donut. Er zit maar een knop op, en dat is om de microfoon aan- of uit te zetten. Nadeel van de Mini is dat er geen batterij in zit en de luidspreker dus continu aan het stopcontact moet hangen. Dat is in zoverre lastig dat hij ook nog eens op gehoorafstand moet staan.

Om hem te installeren heb je een Google Home app nodig, waarmee je de wifi kunt instellen, maar ook muziekdiensten kunt koppelen, want uit zichzelf zal de Mini geen muziek kunnen afspelen.

Daar begonnen voor ons al de problemen, want hoewel we Spotify als standaarddienst instelden, meldde Home dat dit nog niet gelukt was. Wel konden we vanuit de Spotify app muziek afspelen via de Home Mini. De luidspreker fungeert namelijk als een normale Bluetooth luidspreker.

Er komt trouwens behoorlijk wat volume uit deze kleine luidspreker, die je kunt afstellen door met je vingers tegen de luidspreker te kloppen. Dan gaan er vier lampjes oplichten. Ook kun je zo muziek pauzeren en weer afspelen, want dat is met stembediening toch wat lastig. Qua functies verschilt de Mini niet van de duurdere Home en Home Max, maar verwacht van zo’n klein oppervlak geen supergeluid.

Op zich biedt de Home Mini nog enkele andere mogelijkheden, zoals het aansturen van Philips Hue lampen, maar die moet je dan toevallig wel hebben. In de VS kun je ook nog gratis bellen.

Maar de hamvraag is natuurlijk: wat heb je nou echt aan zo’n slimme luidspreker? Het is eigenlijk helemaal niet handig om muziek met stembediening af te spelen. Dan moet je toevallig de namen van alle nummers uit het hoofd kennen en vaak kom je daar niet op. Voor Engelssprekende gebruikers is het verder best grappig om met de Google Assistant te converseren. Ze heeft humor en kan zelfs een liedje zingen. Maar voor Nederlanders is de conversatie toch wat lastig: Nederlandse plaatsnamen worden niet (meteen) herkend en op de vraag of Google iets kon vertellen over Emerce moest de Mini het antwoord in eerste instantie schuldig blijven. Als je informeert naar het weer in Den Haag, is er ook nog grote kans dat je de temperatuur in Fahrenheit krijgt, ook al is Celsius ingesteld.

Kortom, het is heel goed te begrijpen dat Google dit product nog niet in deze contreien aanbiedt. Zodra Nederlands wordt ondersteund, en dat hoeft misschien niet heel lang te duren, wordt de Home Mini een stuk aantrekkelijker om te gebruiken.

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

10 Reacties

Karin

Wat vreemd, uw problemen. Wij hebben de Google home en 2 mini’s die zonder problemen werken. De commando’s moet je inderdaad in het Engels roepen, maar spotify (meerdere accounts obv stemherkenning) pakt hij vanzelf. Ook pauzeren, stoppen, harder zachter, chromecast bedienen en de lampen werken goed op spraak. De truc bij installatie was wel dat alle gekoppelde gsm’s in het Engels moeten staan ingesteld en as regio ook de VK hebben. Na het instellen van de home’s kan de taal en regio weer naar Nederlands terug gezet worden. Reistijd info en timer zijn ook handig, net als de broadcast functie (gesproken berichten doorgeven aan de andere home’s). Kortom, ik herken me niet in uw ervaring

Kenneth - Dolor Solutions

Ook wij zijn zijn zeer tevreden gebruikers van zowel de Google Home mini en de Amazon Echo. Ik zie alleen maar voordelen wat stembediening betreft. Zo bedienen wij de verlichting, muziek (Spotify en radio stations) gekoppeld aan onze Sonos speakers met de stem. Maar ook onze tv (aan/uit, van kanaal wisselen etc) kunnen wij met beide apparaten met de stem bedienen. Inderdaad wel in het Engels maar het is allemaal super relaxt en zeer comfortabel. Wij maken ook veel gebruik van andere toepassingen, zoals boodschappen toevoegen op je boodschappenlijst die je vervolgens ook op je mobiel terugziet etc. Ook het (handsfree) bellen naar je mobiel of van je mobiel naar je, in dit geval Amazon Echo, werkt prima in Nederland. Verder zou ik zeggen, bereid je voor, want alle grote techbedrijven en zelfs grote non-techbedrijven zijn bezig met spraakbesturing.

Rob

Bereid je wel voor op een slimme reclamezuil in je kamer. De lage prijs heeft ook een reden.

Daniël - Selecteer

Helemaal eens met Karin en Kenneth. Fijne apparaten die prima werken. Ik herken me niet in de negatieve ervaringen van de auteur.

Astrid

Ook ik heb een Google Home en 2 mini’s en herken de ervaringen van Jan Libbenga, schrijver van dit stuk, totaal niet. Werkt heel fijn en de geruchten zijn dat de Nederlandse taal niet lang meer op zich laat wachten

Rob

“Het is eigenlijk helemaal niet handig om muziek met stembediening af te spelen. Dan moet je toevallig de namen van alle nummers uit het hoofd kennen en vaak kom je daar niet op.”

Haha, oja, met typen hoef je ze niet uit je hoofd te kennen. Sorry, maar kan me ook niet vinden in de ervaringen van Jan.

Jo

Ik herken me ook niet in de kritieken. Ik heb de Home mini’s en die werken perfect. Het enige dat ik wel herken is dat veel plaatsnamen niet goed herkend worden als je vraagt naar afstanden of reistijden.
Ik zou wel graag willen weten hoe je de Google Home aan de TV koppelt want met mijn Harmony Hub lukt dat (nog) niet.

Ik ben het volledig eens met Kenneth, ik denk dat 2018 echt het jaar van de spraakbediening gaat worden. Je ziet overal op het net reviews van diverse smart speakers. Ik ga er in elk geval volledig in mee want voor mij maakt het een aantal zaken echt makkelijker. Ik ben rolstoelafhankelijk en dan kom je gewoon niet overal bij (schakelaars van schemerlampen om maar eens iets te noemen).

Ik denk wel dat Rob gelijk heeft: het is natuurlijk niet voor niets dat Google zo’n goedkope versie van de Home uitbrengt. Ze willen dat deze dingen door iedereen omarmd worden. Nou, mij hebben ze in elk geval.

Richard

Heb bij op Google Home app bij optie Muziek, je service: spotify staan echter als ik naar
Je muziekservice ga dan staat daar vermeld: geen standaard. Wil hier graag Spotify voor selecteren maar dit lukt niet. Heeft iemand een suggestie hoe ik Spotify als standaard muziek provider kan selecteren?

Laetitia

Moet hij altijd onder stroom.? Of is hij ook draadloos te gebruiken?

Jo

Richard, ik heb zelf geen Spotify account maar ik neem aan dat je de accountgegevens in de Google Home app moet invoeren, anders werkt het niet. Kijk daar eens naar.

Laetitia: ja de Google Home apparaten hebben altijd stroom nodig; er zit geen accu in. Maar de microfoons werken goed, ook op grotere afstand. Zelf ervaar ik het niet als een probleem. Natuurlijk moeten ze ook constant met het internet verbonden zijn.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond