Deel dit artikel
-

Hands-on: IKEA Sonos Symfonisk Schilderijlijst

Aan de reeks van wifi-luidsprekers bij IKEA is wederom in samenwerking met SONOS een luidspreker toegevoegd. Op de website van IKEA wordt deze beschreven als ‘schilderijlijst met speaker’. Een luidspreker voor aan de muur om naar te luisteren én te kijken.

Deze schilderijlijstluidspreker is één van de modellen uit de reeks Symfonsisk wifi-luidsprekers. IKEA heeft daarnaast nog meerdere draadloze luidsprekers in het programma, maar de Symfonisk-lijn is ontwikkeld in een samenwerking met Sonos. Deze luidsprekers zijn dan ook volledig te integreren met een bestaand Sonos-systeem of als een volledig Sonos-multikamersysteem op te zetten. Mocht je het ecosysteem van Sonos willen omzeilen, de luidspreker ondersteunt ook Apple AirPlay 2.

Wall of sound

Het lijkt misschien een beetje vreemd om een platte luidspreker te maken, je zou ook verwachten dat het geluid heel dun klinkt. Maar het heeft zo zijn voordelen, mits je de luidspreker ook echt tegen de muur plaatst. De muur werkt namelijk als een verlengstuk van de luidspreker, ze worden akoestisch gezien één geheel.

Lage frequenties zijn omnidirectionaal, weerkaatsen tegen de muur en worden zo versterkt. Schuif zelf maar eens een luidspreker steeds dichter naar de muur toe, je zult merken dat het laag uit verhouding raakt en te zwaar wordt. De Symfonisk maakt hier dankbaar gebruik van, want het kan wel een beetje van dat laag weergeven, maar op zichzelf heeft hij te weinig volume. De muur helpt dus mee.

Een bijkomend voordeel is dat er geen lage frequenties worden uitgedoofd. Door een luidspreker steeds verder van een muur te plaatsen, zullen sommige frequenties achter tegen de muur kaatsen en door een tijdsvertraging tonen gaan uitdoven. Dat kan je niet verhelpen, maar als de luidspreker al tegen de muur staat, heb je dat probleem niet. Als derde zullen de hogere frequenties niet op de kast van de luidspreker heen buigen en weerkaatsen, want dat kan simpelweg niet, daar zit immers een muur. Je krijgt dus een mooie brede afstraling in het hoog.

De keerzijde

Als een luidspreker tegen de muur zoveel voordelen heeft, waarom maken we alle luidsprekers dan niet op deze manier? Welnu, er zijn namelijk ook wel wat nadelen. Zo heb je voor het weergeven van de lage frequenties wel wat volume, dan bedoel ik inhoud, nodig. Aangezien je geen diepte hebt, wordt dat dus moeilijk. Tevens kunnen de drivers minder ver uitslaan.

Mooi

Er is hier geen goed of fout. Misschien vind jij het wel heel mooi om die zanger of zangeres wel te horen, ook al kun je niet goed aangeven waar de stem precies vandaan komt. Bij de Sonos One is dat totaal anders en hoor je de stem duidelijk uit het midden van de twee luidsprekers komen. In functie kunnen beide luidsprekers hetzelfde, het geluid is alleen anders.

De Symfonisk klinkt dan ook verrassend goed. Lekker diep laag, maar niet te dreunend en als je de luidsprekers net zover uit elkaar plaatst als de afstand tussen jou en één van de luidsprekers, dan krijg je echt een ‘wall of sound’ te horen.

Nu moet ik er wel bij zeggen dat ik de beschikking had over twee Symfonisk schilderijluidsprekers. Als je er eentje koopt, heb je namelijk een monoluidspreker en valt er veel weg uit de muziek die je beluistert (alle stereo-informatie krijg je niet te horen namelijk). Koop je een tweede luidspreker erbij, geef dan aan dat je ze in een stereo-opstelling wilt gebruiken. Als je dat niet doet, luister je gewoon nog steeds naar een monosignaal over twee luidsprekers. 

Portret

Als je het frontje van de luidspreker weghaalt, lijkt de luidspreker op zijn kop te hangen, maar dat is het ontwerp. De hoge tonen tweeter zit in het midden, daarboven de middriver en rechtsboven een baspoort. Het beste werkt het om de Symfonisk ook zo op te hangen, in portretmodus. Laat je niet misleiden door de afbeeldingen en denken “ik hang hem in de breedte op, dat ziet er mooier uit”. Het klinkt echt minder.

Het stroomsnoer is lang genoeg om netjes weg te werken en mocht je teveel ‘over’ hebben, kun je dat handig in een compartiment oprollen. Op deze plek zit ook nog een doorkoppel-stroomaansluiting voor een tweede Symfonisk.

Wissellijst

De kast van de Symfonisk is verkrijgbaar in twee kleuren, zwart of wit, met een bijpassend frontpaneel. Hierop is een kunstwerk geprint van Jennifer Idrizi, een patroon geïnspireerd op cymatica, de wetenschap van het visualiseren van geluidsvibraties. Het geeft de luidspreker een neutraal uiterlijk. Je kunt het frontpaneel ook vervangen voor een ander paneel met een selectie van foto’s en kunstwerken, variërend in prijs van 14,99 tot 29.99 euro. Een eigen foto of kunstwerk uitprinten en om het framewerk aanbrengen, behoort helaas (nog) niet tot de mogelijkheden.

 

Kunst of kitsch

Als ik zelf moest kiezen tussen de Sonos One of deze Sonos Symfonisk, dan ging ik voor de eerste. Alleen al het verschil in afwerking, het ene plastic is het andere niet, en de Symfonisk voelt echt wat meer ‘budget’ aan. Daarnaast zijn de kleine ‘melkpakjes’ onopvallend ergens neer te zetten en klinken wat mij betreft strakker in het laag en zachter in het hoog.

Tevens hou ik van een wat eerlijker geluid, de Symfonisk klinkt wat groter dan wat het is. Waar ik ze wel fantastisch voor vind, is ze als surroundluidsprekers te gebruiken. Samen met een Sonos soundbar, maak je zo een surroundsysteem. Dit kan ook met de Sonos One, maar met de Symfonisk klinkt het niet alleen ‘immersive’, de luidsprekers zelf vallen in feite weg in hun omgeving.

Die frontjes zijn dus niet alleen een leuke gimmick of extra omzet zoals de accessoires dit bij Apple zijn. Je snapt nu ook waarom die samenwerking tussen Sonos en IKEA tot stand is gekomen. De functie van deze luidsprekerlijn is echt een stuk breder dan alleen goed geluid, zoals bij de andere luidsprekermerken. Het moet er ook nog eens goed uitzien. In dit geval niet eens als een luidspreker.

Specificaties:

Modelnaam: Symfonisk E1913
Bediening op luidspreker: play/pauze, volume + en –
Netwerk: Apple Airplay 2, DLNA, Multiroom, Spotify Connect
Verbinding: Wifi 4
Lengte stroomsnoer: 350cm
Afmetingen: 57 x 41 x 6 cm
Prijs: €179

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond