Deel dit artikel
-

Hands-on: Sonos Move in stereo

Hoewel de Sonos Move op foto’s voornamelijk buiten naast een zomers drankje aan het zwembad wordt afgebeeld, hoeft-ie het huis natuurlijk niet te verlaten. Niet dat hij niet tegen een stootje kan, of bang is voor een spettertje water, nee, daar is een andere reden voor.

Bij de foto’s krijg je sowieso een beetje het verkeerde idee. Alsof je de Sonos Move van 400 euro even lekker met zijn drie kilo in een rugzak mee op vakantie zou nemen. Voor die sporadische momentjes is hij ook niet voor bedoeld. Nee, de Sonos Move is eigenlijk veel breder inzetbaar en kun je de hele dag door en overal gebruiken.

Niet saai
Heel kort even wat specs en mogelijkheden. Hij weegt 3 kilo (dankzij een 36 Wh batterij die goed is voor 10 uur luisterplezier) en is 24 cm hoog, 16 cm breed en twaalf cm diep. Beschikbaar in donker grijs en wit.

Achterop een inkeping die als handgreep dient en perfect is geplaatst (deze gebruik je namelijk de hele dag door en laat het gewicht in evenwicht bungelen aan je handen). Dat er nog geen accessoires zijn waar je de Move aan kunt hangen, verbaast me zelfs.

Audiomatig zitten er twee versterkers in, apart voor het laag en het hoog en verschillende microfoons (voor de spraakassistent, voor bellen en voor het corrigeren van het geluid op de akoestiek van de ruimte). Daarnaast heeft hij ook nog eens IP56 rating en is hij aardig goed tegen stof en water beschermd. Als laatste ziet hij er zeer stijlvol uit, niet eens als een luidspreker eigenlijk.

De hele dag door
Maar nu dus hoe je de Sonos Move door de dag heen kan gebruiken en het hele multiroom-idee onderuit haalt, want met twee Moves ben je er eigenlijk wel. Minimaal twee in ieder geval, want dat is de enige manier om ze stereo te gebruiken, een enkele Move levert monogeluid en is niet echt aan te raden voor muziek, maar wel prima voor spraak van podcasts en audioboeken. Twee stuks zijn via Airplay en het Sonos systeem in een links-rechts-setting te configureren, ga je ze via bluetooth gebruiken, dan kan dat helaas niet.

Voor het opladen is er naast een USB-aansluiting ook een hele mooie oplader meegeleverd. Een kleine ring waarin de Move mooi in is te plaatsen. Ideaal om naast het bed te plaatsen, aan elke kant heen.

Terwijl je opstaat, neem je de Move mee naar de badkamer en luister je tijdens het douchen naar het nieuws. Tijdens het aankleden neem je je agenda door met Google assistent en tijdens het ontbijt plaats je de Move op de tafel. Je zou ook de Move naar je werk kunnen nemen.

Ik zou er niet voor kiezen om hem tijdens het tuinieren of in de bouw te gebruiken. Qua volume kan hij het trouwens wel aan om zich buiten of in een grote ruimte te laten horen, hij kan echt wel knallen. Maar het meest tot zijn recht komt de luidspreker in een kleine kantooromgeving. Tijdens presentaties heb je dan gelijk mooi geluid, vergaderen gaat prima met een Move in het midden en met zijn rondomafstraling kan een klein kantoor meegenieten van een leuke playlist. Even mee in de sauna, als basis bij de yogales, buiten bij een workout training, je kan het zo gek niet bedenken, als er audio nodig is en er is geen stroom, dan kom je een eind met de Move.

In de avond
Samen bij elkaar op het dressoir doet ie in een gemiddelde huiskamer niet onder voor een redelijke stereo hifiset. Misschien is er nog een feestje die avond in de tuin waar je als DJ beide luidsprekers draadloos gebruikt, maar dan wel via een wifinetwerk, dat dan wel. Maar goed, dan heb je wel de enige echte draadloze luidsprekers die in stereo werken (althans, zover ik weet). Daarna kunnen ze weer mee naar boven naast je bed en stel je met google Assistent weer je alarm in.

Surround
In het gehele riedeltje hiervoor had ik graag nog willen toevoegen ‘Na het eten worden beide Moves achter de bank geplaatst en veranderen ze als surroundspeakers voor je surroundset , samen met een Sonos soundbar.’ Maar helaas, om één of andere mysterieuze reden is dit niet mogelijk.

Redelijk geluid
Je krijgt met de Move misschien nog wel meer mogelijkheden en toepassingen dan je in eerste instantie zou denken. Hij klinkt daarnaast ook nog eens redelijk goed en er valt prima van het geluid te genieten. De allereerste Sonos Play:1 klinkt echter nog steeds het beste en voor een vierde van de prijs koop je een setje Steljes NS3’s, die tien keer beter klinken.

Tot slot nog een opmerking over de batterij, die loopt redelijk snel leeg als je luidspreker in standby even niet gebruikt. Valt er dus maar één ding wel te doen en dat is de hele dag door de Sonos Move gebruiken.

Prijs: €399
Kleur: Lunar White of Shadow Black
Website: www.sonos.com

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond