Deel dit artikel
-

Hands-On Lab: iPad 4 en iPad mini

De tabletoorlog trekt aan. Deze week werd bekend dat Apple marktaandeel heeft moeten inleveren aan Samsung. De iPad heeft nog maar 50 procent van de totale tabletverkoop. Gaan de nieuwe iPads daarin verandering brengen?

Er stonden dit keer geen lange rijen voor de iPad mini in de Apple Stores. Niettemin beweert Apple dat de mini al nagenoeg is uitverkocht. Dat is opvallend, want er zijn heel wat redenen te verzinnen om geen kleinere iPad te kopen. Tablets worden vooral thuis gebruikt, en dan is een groter scherm voor het kijken van video’s wel zo slim. Onderweg heeft een grotere iPad ook veruit de voorkeur omdat het virtuele toetsenbord net groot genoeg is om tekst in te voeren.

Over de nieuwe iPad4, die tegelijk met de iPad mini verscheen, kunnen we kort zijn. Die had beter iPad 3S kunnen heten. Want de snelheidswinst dankzij een nieuwe A6X-processor (inclusief aparte kern voor beeldbewerking), valt bij alledaags gebruik eigenlijk niet heel erg op, tenzij je games wilt spelen. De WiFi en LTE upgrades zijn op dit moment ook geen absolute must, LTE is in Nederland nog niet verkrijgbaar. En de nieuwe Lightning connector is een nadeel als je nog oudere randapparatuur hebt. Wie meent dat een Lightning naar 30 pin connector dat probleem verhelpt komt bedrogen uit. Die paste bijvoorbeeld wel op de oude dock die Apple voor de eerste generatie iPads heeft ontwikkeld, maar het tussenstukje zorgt er ook voor dat de iPad dan geen ruggensteuntje meer heeft en omkiepert.

Pas echt nieuwsgierig waren we naar de kleine iPad. En die bleek in alle opzichten reuze mee te vallen. Toegegeven: de iPad mini biedt niets extra’s vergeleken met zijn grotere broer. Er is geen retinascherm. De A5 dual core-chip processor is trager. Het scherm wel flink kleiner. Maar hij is dunner en vooral heel wat lichter dan die loodzware iPad4. Je zou willen dat Apple de grotere iPad inmiddels even licht had gemaakt. Het verschil is zo’n 300 gram.

Wel voelt de omhulling goedkoop aan vergeleken met het zware glas van de grote iPad. De iPad mini is echter prettiger om in de hand te houden. Het lage resolutiescherm (1024 bij 768) is ook nauwelijks een bezwaar. Omdat het scherm kleiner is, vallen de pixels niet echt op. Video kijken viel ondanks het kleinere scherm best mee.

Apple heeft zelf geen duidelijk gebruikersprofiel voor ogen met de iPad mini, maar we kunnen wel een paar toepassingen verzinnen die het gebruik van de iPad mini rechtvaardigen: als leesplank prefereren we de iPad mini boven zijn zwaardere broer. Daarnaast is het een ideaal maatje voor de iPhone, zeker als je zijn 3G verbinding gebruikt. Dan heb je ook geen duurdere 3G versie van de iPad mini nodig.

De iPad mini die Steve Jobs aanvankelijk niet zag zitten is er dus alsnog gekomen en dat is maar goed ook. Apple kreeg immers steeds meer concurrentie van Amazon en Samsung. De vraag is nog wel of gebruikers zich uiteindelijk toch door prijs laten overtuigen. De iPad mini blijft met zijn 329 euro een premium product. Wie niet al te veel geeft om iOS, is met Amazon Kindle Fire of de Nexus (stukken) goedkoper uit.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond